Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christer Nylander (L) om utsikterna att förhandla om kulturpolitik med Sverigedemokraterna. Foto: TT

Christer Nylander (L): ”Uteslutet att förhandla med SD om kulturpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av partistyrelsen vill att Liberalerna ska kunna söka samsyn och föra budgetdiskussioner med SD för att få till stånd en borgerlig regering.
Men partiets kulturpolitiske talesperson Christer Nylander varnar för att förhandla med SD om kultur- och mediepolitiken.
– Det ser jag som helt uteslutet. Vi står väldigt, väldigt långt ifrån varandra.

Liberalerna ska verka för att Sverige får en ny borgerlig regering efter valet nästa år. För att detta ska bli möjligt måste man vara beredd att samtala med och, i någon utsträckning, samarbeta med samtliga riksdagspartier. 

Det är linjen som partiledare Nyamko Sabuni och en majoritet partistyrelsen driver inför partirådet på söndag då Liberalernas väg framåt ska avgöras.

Avfärdar samarbete

Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet och partiets andra vice ordförande, har reserverat sig mot partistyrelsens linje.

Han avfärdar helt alla former av framtida samarbete med Sverigedemokraterna om kulturpolitiska frågor.

– Mycket inom kulturpolitiken är så djupt värderingsbundet. Frågor som kan tyckas vara små är en del i ett större sammanhang. 

– Jag vill använda kulturpolitiken till att människor ska kunna utveckla sin personlighet, överraskas, bilda sig och få ny kunskap. De (SD) vill använda den till att samla nationen och skapa medvetenhet hos svenska folket och allt vad de skriver i sina motioner.

”Bäst att hålla sig undan”

Christer Nylander menar att samtal och förhandlingar med SD kommer att försätta Liberalerna på ett kulturpolitiskt sluttande plan.

– När man förhandlar söker man gemensam åsikt och då måste man jämka sig. Då måste vi flytta oss åt deras håll och de åt vårt håll. Ibland innebär det också att man tar från ett ställe och ger till ett annat. Därför är det bäst att hålla sig undan från förhandlingar med sådana som tycker helt annorlunda.

Kan du sitta kvar som kulturpolitisk talesperson om partistyrelsens linje vinner på söndag?

– Jag kan inte förhandla kulturpolitik med Sverigedemokraterna. Det tror jag inte att partiet kommer att göra heller under den här mandatperioden. Jag är vald över den här mandatperioden och det beslut vi fattar på söndag handlar om hur vi ska hantera nästa mandatperiod.

SD: L börjar närma sig oss

Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för SD, tycker att Christer Nylander har fel. Han ser flera områden där Liberalerna och Sverigedemokraterna skulle kunna komma överens.

Förslag om kulturkanon i skolan, en vilja att underlätta för privata kulturfinansiärer, filmpolitiska frågor och stöd till museer är några av dem.

– Liberalerna håller ofta ett högt retoriskt tonläge. Men om man sakpolitiskt börjar närma sig oss i museipolitiken, filmpolitiken eller är öppen för någon form av kulturkanon så faller argumentationen lite, säger Aron Emilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer