Sveriges Radios vd Cilla Benkö svarar på uppropet om rasism på SR. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges Radios ledning: Kompetens avgör vid rekrytering

Publicerad

– Det är kompetens som är avgörande när Sveriges Radio rekryterar, oavsett till vilken tjänst det gäller. Den bästa personen ska alltid få jobbet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö, i en debattartikel.

I uppropet ”Vems SR?” har 39 tidigare och nuvarande Sveriges Radio-medarbetare skrivit om erfarenheter av rasism i jobbet. Det har bland annat handlat om arbetsmiljö, representation och hur det påverkar vilka perspektiv som lyfts fram i rapporteringen.

”Ska inte driva teser”

Nu svarar Sveriges Radios ledning på uppropet. De menar att de som rapporterar om ett ämne inte behöver vara personligt berörda av det.

– ...nyhetsjournalistikens roll är inte att driva teser, eftersom journalistikens roll inte är att företräda den ena eller andra uppfattningen. Journalistikens roll är däremot att vara en vass, opartisk och objektiv granskare, att med klassisk journalistisk integritet skildra samhället, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö, tillsammans med programdirektör Björn Löfdahl och HR- och ekonomidirektör Carolina Wikström.

”Styrs inte av procentsatser”

I uppropet ställer undertecknarna krav på att de bland annat vill se en genomlysning av antalet anställda med utländsk och utomeuropeisk bakgrund samt en mer diversifierad ledning på företaget. Sveriges Radios ledning svarar bland annat att det inte är en persons bakgrund som ska vara avgörande för om den får jobbet eller inte.

– Sveriges Radios rekrytering styrs inte av procentsatser och kommer aldrig att göra det. Vad vi däremot strävar efter är att bredda våra perspektiv i det utbud vi erbjuder, skriver Cilla Benkö, Björn Löfdahl och Carolina Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.