Cissi Elwin ny filmchef

Uppdaterad
Publicerad

Cissi Elwin blir ny chef för Svenska Filminstitutet (SFI). Det meddelades på en presskonferens under fredagen.

Elwin efterträder Åse Kleveland, som efter sex år med helgpendling till Oslo återvänder till Norge för att bli chef för norska Rikskonsertene (se tidigare artiklar till höger).

– Jag känner mig glad och hedrad och ser fram emot att få sätta igång, säger Cissi Elwin i ett pressmeddelande. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 augusti.

Elwin hörde inte till förhandstipsen. Det gjorde däremot Eva Hamilton från SVT, Tomas Eskilsson från Film i väst, Jannike Åhlund från Göteborgs filmfestival och Lars Weiss från institutets styrelse.

Cissi Elwin är i dag publicistisk chef för Forma Publishing. Hon arbetade från 2000 fram till 2006 som chefredaktör på ICA-kuriren. Under hennes ledning genomgick ICA-kuriren en omfattande förändring och modernisering. Tidningen är idag en av Sveriges mest lönsamma veckotidningar.

Under 80-talet var hon tillsammans med Martin Timell programledare för Sveriges Televisions barn- och ungdomsprogram Bullen.

– Med rekryteringen av Cissi Elwin till VD för Svenska Filminstitutet har vi skapat goda förutsättningar att anpassa Filminstitutets verksamhet till vad som gäller idag och i framtiden. Det är ett viktigt och svårt uppdrag. Cissis kunskaper och erfarenhet i kombination med hennes personliga egenskaper gör att hon kommer att lyckas, säger Håkan Tidlund, styrelseordförande för Svenska Filminstitutet i ett uttalande.

Elwin har på senare tid föreläst om chefsfrågor och lett evenemang som till exempel Stora chefsdagen. 2005 utsågs hon på Kompetensgalan till Årets unga chef.

Nöjd Pagrotsky

Kulturminister Leif Pagrotsky tycker att Cissi Elwin är ett bra val som ny vd för Filminstitutet. Pagrotsky kommenterade utnämningen i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen:

”Valet av Cissi Elwin till ny vd för Svenska filminstitutet är en mycket positiv nyhet. Hon har under åren på SVT och som journalist visat både engagemang och drivkraft”, skriver han i pressmeddelandet.

Anders Blåder/Kulturnyheterna

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.