Cissi Wallin. Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Cissi Wallin ger ut stoppad bok på egen hand: ”Kan inte vika ner mig”

Uppdaterad
Publicerad

Cissi Wallin dömdes till villkorlig dom för grovt förtal i vintras. Hennes självbiografiska bok, som tar upp samma anklagelser, stoppades av det tilltänkta bokförlaget.

Förlagets egen tryckfrihetsexpert menade att hon riskerade fängelse genom att publicera, trots att den utpekade personen inte namnges i boken.

Nu har Cissi Wallin gett ut boken ändå – på eget förlag. Hennes berättelse är en av metoo-höstens mest omskrivna och omtvistade. 2017 blev hon en av de allra första att i sociala medier namnge och anklaga en offentlig person för ett grovt övergrepp.

Dömdes för grovt förtal

Ett antal publiceringar om en våldtäkt som hon säger sig ha utsatts för år 2006, följde. Hon har tidigare polisanmält den utpekade, men åtal väcktes aldrig. Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Men det blev ett rättsligt efterspel. Tingsrätten kom fram till att det inte varit försvarligt att peka ut mannen. Cissi Wallin dömdes för grovt förtal och fick en villkorlig dom.

– Jag är kritisk till hur lagen har tillämpats i Sverige. Framförallt sedan metoo började, hösten 2017. Vi har haft en våg av domar mot kvinnor som är helt ostraffade sedan tidigare som då stäms av staten för att ha nyttjat sin grundlagsskyddade yttrandefrihet, säger Cissi Wallin.

”Handlar om mäktiga personer”

Tycker du att man borde få publicera allvarliga brottsanklagelser mot namngivna personer generellt eller är det bara i vissa fall? 

– Jag tycker framförallt att det handlar om mäktiga personer, och då får man faktiskt ta den här typen av anklagelser. När de kommer fram får man hantera det utan att blanda in lagstiftningen eller polisen eller rättsväsendet.

Hur ser du på risken att dömas till fängelse för den här boken?

– Det finns en risk så klart, men då får jag väl ta den. Har jag påbörjat den här resan att stå upp för yttrandefriheten och mig själv och min berättelse, då kan jag ju inte vika ner mig, säger Cissi Wallin.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med den utpekade mannen, som säger att han fått sin upprättelse.

-Förövaren är dömd. Jag tror inte att jag kommer bry mig om boken, skriver han i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.