Cleo om #metoo: ”FATTA byggde en viktig grund”

Uppdaterad
Publicerad
På fredag har föreställningen FATTA! Med Cleo och JUCK premiär i Umeå. Budskapet är tydligt: för samtycke och mot sexuellt våld. Och enligt Cleo kan tidpunkten efter höstens #metoo-rörelse inte vara bättre.
– Det är världens sjukaste tajming, säger hon till Kulturnyheterna.

Den timmeslånga föreställningen med rap, dans och texter är ett samarbete mellan rapparen Nathalie ”Cleo” Missaoui och dansgruppen JUCK. En första version framfördes redan 2016.

– Riksteatern haffade föreställningen då och ville att den skulle turnera i Sverige. I ett år har vi vetat att vi ska göra föreställningen och sedan händer metoo. Det är världens sjukaste timing, säger Cleo till Kulturnyheterna.

Titeln kommer från organisationen FATTA, som artisten Cleo var med och startade 2013 efter en friande våldtäktsdom som väckte starka känslor över hela landet. FATTA har arbetat för att göra samtycke till en politisk fråga, men enligt Cleo 013 såg debatten och dialogen väldigt annorlunda ut 2013.

– FATTA gled in och hade ett perspektiv, språk och retorik som var nytt för många. Utan det tror jag inte att #metoo hade fått samma explosionartade kraft som den fått. Inte bara genom FATTA, det har funnits tusen olika initiativ, men FATTA byggde en viktig grund, säger Cleo.

Med föreställningen får budskapet om sexuellt samtycke ny spridning. Efter premiären i Umeå på fredag följer en turné till ett trettiotal av Riksteaterns scener runt om i landet. 

–  Oavsett var vi bor i Sverige har vi ofta tillgång till internet, radio och tv. Där har vi inget nytt att komma med. Men att få möta det kroppsliga, där väger scenkonsten väldigt tungt, säger Shirley Harthey Ubilla, som är en av medlemmarna i dansgruppen JUCK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer