Foto: Adam Ihse/TT

Comedy queen prisas på Berlins filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska dramakomedin Comedy queen vinner Kristallbjörnen på filmfestivalen Berlin. Världens främsta pris till en barn- och ungdomsfilm, enligt Svenska filminstitutet. Det blir andra gången gillt för regissören Sanna Lenken.

Filmen om den 13-åriga Sasha, spelad av Sigrid Johnson, som bearbetar sorgen efter sin mammas bortgång genom att bli ståuppkomiker har tagits emot väl på filmfestivalen. Dramakomedin har tävlat i Berlinalens Generation Kplus-sektion och prisas nu med världens främsta filmpris till en barn- och ungdomsfilm, Kristallbjörnen.

För regin står Sanna Lenken. Den trefaldigt guldbaggebelönade regissören ligger även bakom tv-serierna Tunna blå linjen och Thunder in my heart. Comedy queen är hennes andra långfilm. Debuten, Min lilla syster, vann samma pris under filmfestivalen i Berlin 2015.

– Det är alltid roligt att vinna priser, inte vad man räknar med alltid men det är kul att känna att någon har sett och tyckt om filmen. Jag är väldigt tacksam och glad, säger Sanna Lenken till Kulturnyheterna.

Hon fortsätter:

– Jag tänker framförallt på mina döttrar som jag tror kommer tycka om att ha två björnar där hemma och jag tror att de kommer vara väldigt stolta över sin mamma.

Balansgång mellan allvar och humor

Filmen är skriven av Linn Gottfridsson, baserad på Jenny Jägerfelds roman från 2018 med samma namn. Huvudkaraktären Sasha vill efter mammans bortgång desperat få sin pappa att skratta igen, samtidigt som hon själv måste hålla bort sina egna tårar. Och enligt regissören var en av de stora svårigheterna med produktionen att gå balansgång mellan just allvar och humor.

– Vi ville hantera det respektfullt och inte skämta bort allvaret, vilket blev klurigt. Vi ville göra det på ett lättsamt sätt men inte väja för det djupa, säger Sanna Lenken.

Regisörren befinner sig för stunden i Malmö och ska snart bege sig till sitt hem i Stockholm. Så segerfirandet får ske längs vägen, berättar hon.

– Det får blir att fira själv på tåget. Men förhoppningsvis träffas vi hela teamet snart och firar tillsammans, säger Sanna Lenken.

I klippet ovan kan du höra regissörens reaktion till att få priset.

I klippet nedan kan du höra skådespelaren Oscar Töringe om mottagandet på filmfestivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.