• Viktigt meddelande:

    Ett fordon med misstänkt farligt föremål står på Vattugatan i Borlänge. Boende på och runt Vattugatan uppmanas hålla sig undan från fönster och inte gå ut. Läs mer

Comhem övergår till digitala sändningar den 8 september. Foto: Bengt O Nordin Bon/TT

Comhem slutar sända tv analogt – en halv miljon kan få svart i rutan

Uppdaterad
Publicerad

Från och med september går Comhem över till enbart digitala tv-sändningar. Det innebär att den som har en tv-apparat som är tillverkad före 2008 kan behöva köpa en ny för att kunna se på tv.

Senast den 8 september behöver den som tittar analogt programmera om sin tv för att kunna ta del av de digitala sändningarna. Comhems presstalesperson Fredrik Hallstan säger till Aftonbladet att det handlar om en halv miljon hushåll som behöver ställa om från analogt till digitalt tittande.

För dom som tycker det är svårt med tekniken och inte kan programmera om sin tv själv rekommenderar Comhem att be en släkting om hjälp.

”Finns det en släkting eller en snäll granne som kan hjälpa till i hemmet är det vårt bästa tips.”, skriver företaget på sin hemsida. De listar också kontaktuppgifter till tv-tillverkare och tipsar sina kunder att ringa till dem för att få hjälp med omställningen.

Kan behöva köpa ny tv-apparat

Comhem erbjuder via sin hemsida också ”hemmafixare” som kan komma hem till kunden och ställa om tv:n för de digitala sändningarna, det kostar då 399 kronor.

Äldre tv-apparater som är tillverkade före ca 2008 saknar möjligheten att visa digital-tv. De som har en äldre tv behöver därför antingen köpa en ny tv-apparat eller komplettera den med en digitalbox.

Redan nu informeras Com Hems analoga tv-kunder om övergången till digital-tv genom en svart textremsa som täcker övre kanten av tv-bilden. Något som irriterar flera tittare.

”Men vad fan, kan man slippa textremsan som snurrar?”, skriver en Comhem-användare i Facebook-gruppen ”Vi som är drabbade av Comhem”. 

En annan skriver: ”Det är riktigt irriterande, jag håller på att bli galen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer