Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Julia Dang om rasismen mot östasiater. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Coronaeffekt: Rasismen mot östasiater ökar

Uppdaterad
Publicerad

Hatbrotten och våldet mot personer med asiatiskt ursprung har ökat den senaste tiden, inte minst i pandemins spår. Det visar statistik från flera länder.

– Politiker torgför det här i sin retorik när de talar om det kinesiska viruset, säger Tobias Hübinette, lektor vid Karlstad universitet.

Sex av offren var asiat-amerikanska kvinnor då åtta kvinnor sköts ihjäl i Atlanta, USA, i mitten av mars. Polisen utesluter inte att motivet var av hatbrottskaraktär och efter morden har frågan om rasism och hatbrott mot personer med asiatiskt ursprung uppmärksammats.

Statistik från flera länder visar att hatbrotten och våldet mot personer med asiatiskt ursprung har ökat den senaste tiden, inte minst i coronapandemins spår.

Tobias Hübinette, lektor vid Karlstad universitet, har forskat om rasism mot personer med asiatisk bakgrund. Han har märkt av en ökad misstänksamhet framför allt mot östasiater, och han får medhåll av Julia Dang, entreprenör och välkänt ansikte i sociala medier.

– Jag steg på tunnelbanan och det var folk som täckte för ansiktet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet