– Varje gång jag eller någon jag känner försöker ta upp rasism mot östasiater så tror folk inte på det, säger Sofia Vu. Foto: Erik Nylander/TT & Sofia Vu

Sofia, 19, spelade in rasismen hon utsätts för: ”Folk tror inte på det”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Vu, 19, publicerade en video som visar den rasism och de kränkningar hon utsattes för när hon besökte en videochatt. Videon har hyllats för att den tar upp diskussionen om rasism mot asiater – men också polisanmälts av föräldrar för ärekränkning.

Sofia Vu, 19, säger att hon blivit van vid att höra människor ropa rasistiska eller kränkande ord efter henne sedan hon flyttade till Sverige. Samtidigt upplever hon att få tar det på allvar.

– Varje gång jag eller någon jag känner försöker ta upp rasism mot östasiater så tror folk inte på det, eller så säger de att det är ett skämt och att man måste skoja med. Därför kände jag att jag behövde spela in det.

Anklagades för corona

Hon ställde in Sverige som plats i appen. När hon satte igång videochattarna började personerna på andra sidan direkt kommentera hennes utseende, många innan hon ens sagt ett ord. En del antog att hon var från Kina och anklagade henne för att vara orsaken till coronaviruset.

– Så fort någon ser mig är deras första tanke att dra upp ögonen, säga 'nǐ hǎo' (hej på kinesiska) eller imitera kinesiska ljud eller ord.

Sofia Vu klippte ihop det hon var med om och publicerade videon i sociala medier. Den fick stor spridning.

Föräldrar har polisanmält

Efteråt har hon fått ta emot mycket kärlek, men också hat och hot. I videon förekommer minderåriga personer. Sofia valde därför att ta ner videon för att lägga upp en anonymiserad version.

– Vissa föräldrar till barnen har polisanmält mig för ärekränkning och förtal. De säger att jag hänger ut deras barn på internet, säger hon.

– Föräldrarna borde ha i tanken att deras barn som är minderåriga deltar på en sida som är för personer över 18 år. De borde ta ett snack med barnen och inte skylla problemet på mig.

Ofta inlindad i humor

Tobias Hübinette är lektor vid Karlstads universitet och forskar i ämnet rasism.

– Det är definitivt så att den specifika rasismen mot asiater är inlindad i humor. Det är den stereotypen av asiater som vi ofta ser i kultursammanhang och i populärkulturen. Den är därför svår att bekämpa –  just för att humor uppfattas som något positivt.

Tobias Hübinette menar att det finns en brist på medvetenhet kring hur rasism mot asiater ter sig.   

–  Vi har idag lärt oss i Sverige att rasism riktas mot olika minoriteter på olika sätt, det förstår de flesta numera. Rasism tar sig olika uttryck eftersom rasism mot olika minoriteter har olika historiska bakgrunder. När det gäller rasism mot asiater är det dock blankt för de allra flesta, många förstår inte ens att det uppfattas som rasism över huvud taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.