Resenärer från Peking anländer flygplatsen Charles de Gaulle den 27 januari. Foto: Kamil Zihnioglu/TT

Rapporter om rasism mot asiater efter coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Oron för att smittas av coronaviruset har lett till att människor med asiatisk bakgrund utsätts för rasism, enligt flera medier runt om i världen. Nu vittnar Kinesiska riksförbundet om flera fall av påhopp och kränkningar mot personer med asiatiskt utseende i Sverige, rapporterar nyhetsbyrån TT.

I södra Sverige hamnade en 13-årig pojke i bråk på sin skola efter att ha kallats ”virus” och ”smittspridare”.

Pojkens mamma berättar för TT att hennes son, som har kinesiskt påbrå, blev slagen och i flera dagar före bråket hade blivit retad.

Familjen i södra Sverige är inte ensam om att drabbas. Kinesiska riksförbundet i Sverige säger till TT att ett 20-tal kineser hört av sig till dem de senaste veckorna för att berätta om olika händelser där de känt sig illa behandlade.

– Vi förstår rädslan och att det är en försvarsmekanism, men det är fortfarande smärtsamt för den som drabbas, säger John Hamben, talesperson för Kinesiska riksförbundet i Sverige, till TT.

Utsätts i flera länder

I Frankrike, där fyra personer har konstaterats vara smittade av coronaviruset, upplever somliga med asiatisk bakgrund att folk beter sig illa mot dem.

Som en reaktion har hashtagen #JeNeSuisPasUnVirus, ”Jag är inte ett virus” lanserats, där människor vittnar om hur de har behandlats illa.

Även i Kanada, där det har bekräftats att en handfull människor bär på viruset, har man drabbats av rädsla, panik och hysteri, rapporterar Global News. På nätet vittnar människor med kinesisk bakgrund om att de blivit utsatta för rasism.

– Vi har sett att människor talar om de smutsiga kinesiska matvanorna och som vill att alla som har varit i Asien ska sättas i karantän, säger Terri Chu till Global News.

Desinformation i virusets spår

I paniken som har uppstått har somliga också passat på att sprida falsk information om att asiatiska maträtter eller ingredienser skulle bära på coronaviruset. I Australien har landets hälsomyndighet känt sig tvungna att gå ut med information om att ryktena inte stämmer.

Det här är inte första gången som östasiater utsätts för rasism i samband med virusutbrott. Enligt sociologiprofessor Ho-Fung Hung vid John Hopkins-universitetet i Maryland kände sig många kanadensare med kinesisk bakgrund utsatta för rasism under utbrottet av sarsviruset 2003.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet