”De flesta bär mask och handskar”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten rapporterar från Hongkong, där det har vidtagits åtgärder för att hindra corona-viruset att sprida sig från Fastlandskina.

Sedan sars-epidemin 2003 är det förbjudet att sälja vilda djur på marknaden i Hongkong, eftersom virus inom corona-familjen tros ha sin uppkomst på matmarknader.

–Det är inte så mycket folk här på marknaden och de flesta bär mask och handskar. När vi landade på flygplatsen mättes vår temperatur och jag togs in på kontroll. Överallt informerades resenärer om att inte äta vilda djur, att bära ansiktsmask och inte ta andra människor i handen i onödan, säger Ulrika Bergsten i Morgonstudion.

För att förhindra ytterligare smitta från Kina finns planer på att stoppa snabbtågen intill Hongkong från imorgon. Flygresor från Kina har halverats vilket drabbar de redan hårt drabbade flygbolagen i regionen. Samtidigt vill man visa att man har kontroll över situationen och uppvisa ett lugn då fler turister undviker halvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.