Jyllands-Posten: Vi har inte gjort något fel

Uppdaterad
Publicerad

I måndags publicerade den danska dagstidningen Jyllands-Posten en satirteckning av den kinesiska flaggan, där flaggans stjärnor ersatts av coronaviruset. Nu kräver Kina en offentlig ursäkt från tidningen.
– Om jag bad om ursäkt för det här till Kina så skulle Kina vara en regim som bestämmer vad jag publicerar eller inte. Jag anser att vi inte har gjort något fel, säger Jyllands-Postens chefredaktör Jacob Nybroe till SVT.

Jyllands-Postens satirteckning av den kinesiska flaggan. Foto: Ida Marie Odgaard/TT

Den kinesiska ambassaden skriver i ett pressmeddelande att teckningen har passerat yttrandefrihetens etiska gräns och att de kräver en offentlig ursäkt från Jyllands-Posten och konstnären som gjort teckningen. De skriver också att teckningen är ”en förolämpning mot Kina” och att den skadar ”kinesernas känslor”.

Upphovet till ambassadens upprördhet är att bildens tecknare Niels Bo Bojeson har ersatt de fem gula stjärnorna i den kinesiska flaggan med illustrationer av coronaviruset.

– Vi hade ingen avsikt att provocera eller skada vare sig Kinas befolkning eller regim. Vi är inte i positionen att säga att Kina inte gör vad de kan för att förhindra att coronaviruset sprider sig, säger Jyllands-Postens chefredaktör Jacob Nybroe till SVT.

– Teckningen är ingen kommentar till någonting. Det är en teckning av en händelse som hela världen är upptagen med – coronaviruset, säger han till SVT.

”Tecknaren saknar medkänsla och sympati”

Den kinesiska handelskammaren i Danmark är också kritisk mot satirteckningen, rapporterar den danska dagstidningen Politiken. Handelskammarens generalsekreterare John Liu skriver i ett pressmeddelande bland annat:

”Vi respekterar yttrandefriheten och i synnerhet den personliga friheten att uttrycka sin attityd, tolkning och attityd. Vi tycker dock att karikatyrtecknaren Niels Bo Bojesen saknar allmän utbildning och personliga egenskaper som medkänsla och sympati.”

Men Jyllands-Posten böjer sig inte för Kinas krav.

– Jag har svårt att förstå kränkningen. Det finns människor som blir kränkta varje dag över det vi eller andra tidningar publicerar, säger Jyllands-Postens chefredaktör Jacob Nybroe till danska tv2.

– Jag blir själv kränkt eller provocerad när jag läser tidningar varje dag. Det är inte ett mål i sig att en tidning inte ska framkalla debatt, säger han till dansk tv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer