– Det gav mig en rejäl chock att se den här dramatiska förändringen, säger Robert Björk, professor i ekosystemvetenskap vid Göteborgs universitet.
I runt 40 år har internationella forskare i det stora tundraexperimentet, ITEX, studerat och mätt förändringar på tusentals testytor i Arktis. Här har den globala uppvärmningen gått fyra gånger så snabbt som det globala genomsnittet. På onsdagen publicerades studien i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Och förändringen i vegetationen de senaste decennierna – både i de svenska fjällen och i övriga delar av Arktis – är överväldigande. På hela 99 procent av de över 2 000 undersökta testytorna finns mätbara skillnader i växternas utbredning.
– Förändringar i växtligheten är en tidig varningssignal att hela ekosystemet kommer att förändras – med följdverkningar för djurliv, mänskligheten och jordklotets naturliga förmåga att lagra kol, säger Anne Björkman, forskare i växtekologi vid Göteborgs universitet.
Riskerar utrotning
Och på över hälften av testytorna; nära 60 procent, har hela arter försvunnit och/eller tillkommit sedan 1980-talet. En rad arter på särskilt utsatta platser riskerar nu utrotning.
– Det här är uppseendeväckande förändringar, särskilt mot bakgrund av att allt växer väldigt långsamt här. En enskild planta på kalfjället kan vara flera hundra år gammal, säger Robert Björk.
Svenska forskare har varit pionjärer i det stora internationella tundraexperimentet ända från början, med forskningsstationen i Latnjajaure i Abisko som bas, och med mätningar på ett dussintal platser i de svenska kalfjällen. De har alla förändrats, men på olika sätt.
Hör mer om de största förändringarna i de svenska kalfjällen i klippet ovan.
– När jag var uppe i Latnjajaure för 20-25 år behövde vi stövlar och kängor mot all väta, nu kan jag ha vanliga tennisskor, säger Robert Björk.