Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har trädgränsen klättrat upp längs fjällsidorna i Jämtlands län. Se när fjällekolog Lisa Öberg visar hur det ser ut på fjället Getryggen, sex mil väster om Åre. Foto: Björn B Schäfer/SVT.

Nya mätningar av trädgränsen – se den dramatiska höjningen i Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna märks allt tydligare i den svenska fjällvärlden.

På fjället Getryggen i Jämtlandsfjällen, sex mil väster om Åre, har trädgränsen klättrat mer än 200 meter de senaste 100 åren.

– Trädgränsen är en viktig indikator för ekologiska klimateffekter i fjällen, säger fjällekolog Lisa Öberg.

Fjällbjörk har börjat växa där det tidigare varit kalfjäll. Trädgränsen ligger nu på mer än 1000 meters höjd på fjället Getryggen, vid Storulvåns fjällstation. Det visar mätningar som gjorts sedan 1915.

Med trädgräns menas den högsta höjd träd kan växa som är minst två meter höga. Trädgränsen förflyttas eftersom varmare klimat gör att växtsäsongen förlängs i fjällen.

– När trädgränsen klättrar uppåt följer andra växter och djur med, säger fjällekolog Lisa Öberg, som forskat om trädgränsen under 30 års tid.

Arter kan försvinna

En förlängd växtsäsong kan ha fördelar, men det finns också nackdelar. Många känsliga växter och djur i fjällen, riskerar att konkurreras ut och i värsta fall försvinna.

Snösparven kan komma att försvinna helt och hållet från de svenska fjällen i ett varmare klimat, varnar klimatforskare vid Abisko naturvetenskapliga station.

I Jämtlandsfjällen får arter som dvärgvide allt svårare att klara sig när snön smälter undan snabbare än tidigare, konstaterar Lisa Öberg.

”Måste tas på allvar”

Jämtlandsfjällen är det område i landet där ökningstakten på klimataförändringarna varit som kraftigast, visar en tidigare kartläggning av Naturvårdsverket.

Lisa Öberg ser inget akut hot om utrotning av växter och djur i Jämtlandsfjällen – inte ännu. Men hon är tydlig med att det som sker ändå måste tas på största allvar.

– I ett djupare perspektiv är det som händer ändå allvarligt, för det handlar om klimatförändringar som vi människor står bakom. Vi måste ta vårt ansvar och värna vår livsmiljö och natur.

I sommar kommer därför nya mätningar av trädgränsen att göras i Jämtlandsfjällen, som en del av länsstyrelsens pågående miljöövervakning av klimatförändringarna. Det är fyra år sedan den senaste mätningen.

SVT följde med fjällekolog Lisa Öberg upp på fjället Getryggen, där höjningen är en av de högsta i landet. Se hur höjningen av trädgränsen ser ut där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.