Stora Oscarsstatyer på Hollywood Boulevard inför den 92:a Oscarsgalan. Foto: TT/AP

Coronapandemin påverkar Oscarsreglerna

Uppdaterad
Publicerad

2020 har inte varit biografernas år, något som nu påverkat reglerna för utdelningen av det prestigefulla filmpriset Oscars. För första, och kanske enda, gången någonsin kommer nämligen strömmade filmer att kunna nomineras. Det meddelar Oscarsakademin i ett uttalande.

Kravet för att nomineras har tidigare varit att filmen visats på biograf i Los Angeles under minst sju dagar i rad, men på grund av coronapandemin görs nu alltså ett undantag för 2021.

”Akademin är övertygad om att det inte finns något bättre sätt att uppleva magin med filmer än att se dem på en biograf. Vårt engagemang för det är oförändrat. Dock kräver den tragiska covid-19-pandemin detta tillfälliga undantag från våra regler”, skriver ordförande David Rubin och vd Dawn Hudson i Oscarsakademins uttalande, och fortsätter:

”Akademin stöttar våra medlemmar och kollegor under den här osäkra tiden. Vi inser vikten av att deras arbete syns och hyllas, särskilt nu när publiken uppskattar filmer mer än någonsin.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet