Besvikna fans under fotbolls-EM 2016 Foto: Anders Wiklund/TT

Inget att rapportera – så påverkar viruset sportjournalistiken

Uppdaterad
Publicerad

Inställda ligor, tävlingar, matcher och inget fotbolls-EM. Sportjournalistiken har inte längre några resultat att rapportera om.

– Just nu är vi mitt i ett historiskt nyhetsläge, säger Patric Hamsch, chef på Sportbladet.

Coronaviruset skonar inte idrotten. Varje dag ställs evenemang in. På tisdagen kom beskedet att sommarens fotbolls-em ställs in.

Ett annat evenemang som uteblir är SM-veckan som skulle ha skett mellan den 25 och 11 mars. Tävlingarna skulle ha sänts av SVT. Johanna Bäckström Lerneby är nyhetschef för sporten på SVT.

– SM-veckan är en jättestor produktion. Där skulle vi sända 67 timmar sport. Men nu är den inställd. Vinterstudion som var i helgen var kortad, eftersom det inte var någon skidtävling, säger Johanna Bäckström Lerneby.

– Vi får vara mer kreativa i våra sändningar. Man kan göra mer granskande journalistik och längre projekt. Det är en jätteannorlunda situation för oss. Men samtidigt finns det möjligheter för annat.

SVT Sport kommer även börja sända ett nytt program som heter Helgstudion. I det kommer man ha studiosamtal, reportage och intervjuer om det som sker i Sverige under coronakrisen.

”Det är väldigt nyhetsintensivt”

Markus Boger är chef för Radiosporten. Han menar att det blir mycket renodlad nyhetsjournalistik istället för referat nu.

– Vi är mest profilerade med matchreferat och tävlingsreferat. Det är klart att det kommer låta väldigt annorlunda än normalt. Nu är det väldigt nyhetsintensivt och vi har väntat stora besked, säger Markus Boger och fortsätter:

– Det blir väldigt mycket nyhetsjournalistik. Men vi kommer också rapportera om hur coronabesluten påverkar klubbar, föreningar och förbund rent ekonomiskt.

Tipsar varandra om vad man kan göra istället

Ur sporttorkan har en även nostalgitörst vuxit. De tre cheferna berättar alla om att tittare, läsare och lyssnare hört av sig med tips om vad man kan rapportera om istället. Många vill till exempel att man lägger upp gamla matchreferat och krönikor. Sportbladet har haft flera chattar där man kunnat tipsa varandra om vad man kan göra istället.

­- Vi har en kontinuerlig dialog. Det är många som tycker att det här är svårt och jobbigt. De behöver guidning i vad man kan göra istället, säger Patric Hamsch på Sportbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.