Kulturnyheternas filmkritiker kommenterar Filmstadens beslut att stänga sina biografer med anledning av coronaviruset. Foto: SVT/Stina Stjernkvist/TT

Filmstaden stänger biografer från och med 18 mars

Uppdaterad
Publicerad

Biojätten Filmstaden driver biografer i Sverige på 22 orter med sammanlagt 264 salonger. De mindre bolagen Svenska Bio (som ägs till 50 procent av Filmstaden) och Cinemascenen håller öppet.

Inför biohelgen förra veckan gick Filmstaden ut med att de begränsade antalet personer per salong till hundra. Under tisdagseftermiddagen kommer nya beskedet: Alla biografer hålls stängda tillsvidare från och med 18 mars.

De mindre bolagen Svenska Bio och Cinemascenen hålls öppna.

Hyrströmningstjänsten SF Anytime kommer att visa de filmer som går på bio just nu som är gjorda av filmbolaget Universal, till exempel The Hunt och Emma.

”Flera andra filmbolag, både svenska och utländska, är i startgroparna med liknade satsningar för att möta de fallande publiksiffrorna på biograferna i Norden”, skriver SF Anytime.

”En säkerhetsåtgärd helt enkelt”

Enligt Helena Eklund, marknadansvarig för Filmstaden, rör det sig om ett koncernbeslut. Från och med 2018 ägs Filmstaden av Odeon Cinemas Group, som ingår i det amerikanska biografföretaget AMC, som redan stängt alla sina biografer i Europa och USA.

Varför inte nöja sig med att begränsa antalet besökare per visning?

– Det här är en säkerhetsåtgärd helt enkelt som ligger i linje med hur man tänker över hela Europa. Det känns rätt, det är tryggt för våra gäster. När det här har blåst över så öppnar vi igen, säger Helena Eklund.

När tror du att det skulle kunna bli?

– Så fort samhället återgår till normalt så öppnar vi. Det är ju det vi vill göra.

Från och med 18 mars är biograferna endast öppna för dem som vill komma och få återbetalning på sina biljetter. Den som inte kan ta sig till biografen får hjälp med återbetalning via kundtjänsten.

Den gamla ordningen har ruckats

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin menar att coronavirusets spridning har ruckat på den gamla ordningen där filmer visas på bio innan de släpps strömmat.

– Jag tror det kommer att ändras, vi kommer se mer och mer filmer strömmat, säger han.

Se mer av Fredrik Sahlin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet