Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Bioaktuella filmer släpps på strömningstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Inställda eller uppskjutna svenska filminspelningar är troliga konsekvenser i spåren av coronaviruset. Strömningstjänsten SF Anytime har även beslutat att släppa bioaktuella filmer för att möta fallande publiksiffror.

På tisdagen kom beskedet att Filmstaden stänger sina biografer från och med onsdagens den 18 mars.

Enligt SF Anytime kommer flera filmer som går på bio just nu att släppas på strömningstjänsten istället. Anledningen till detta är att publiksiffrorna på biograferna har minskat som följd av coronaviruset. Filmerna som släpps är gjorda av filmbolaget Universal, bland dessa är det thrillern The Hunt och Emma.

– Flera andra filmbolag, både svenska och utländska, är i startgroparna med liknade satsningar för att möta de fallande publiksiffrorna på biograferna, skriver SF Anytime i pressmeddelandet.

”Vi följer de allmänna råden”

För svenska filmer och tv-serie i produktionsfas påverkas arbetet också av viruset.

– Det är tufft för alla, men produktioner som spelas in utomlands drabbas på en gång, säger Kristina Colliander, chef för filmstöd på Svenska Filminstitutet.

Film i väst arbetar bland annat med är Ruben Östlunds storproduktion ”Triangle of sadness”. Inspelningarna pågår för fullt och enligt den information som Ulrika Grönérus har finns i nuläget inga andra planer.

– Men de ska ju utomlands och spela in så vi får se. I morgon kanske jag har ett helt annat svar att ge, säger hon.

Tufft för inspelningar utomlands

Svenska Filminstitutet håller noggrann koll på utvecklingen i svensk filmbransch. Som det ser ut just nu är situationen svårast för svenska produktioner som spelas in utomlands, men framöver kan även filmer som spelas in i Sverige drabbas.

– Vi har en tät dialog med branschen för att bilda oss en uppfattning om de mest akuta lägena där vi på olika sätt kan behöva underlätta. I morse hade jag ett möte med olika aktörer och vi gör en kartläggning för att se hur det ser ut. Vi håller på att skapa oss en bild, säger Kristina Colliander, chef för filmstöd på Svenska Filminstitutet.

Allvarligt läge

Svenska Filminstitutet gick i fredags ut med ett branschmeddelande med budskapet att svensk filmindustri står inför stora prövningar med snabba negativa effekter som följd. I samband med det gick de ut med fyra särskilda åtgärder för svensk filmbransch, däribland att ta bort återbetalningskravet för projekt som inte har kunnat färdigställas.

Kristina Colliander beskriver läget som allvarligt.

– Vare sig man producerar film eller något annat är det allvarligt när man inte kan göra saker enligt plan. I vår bransch står stora pengar på spel, det finns många frilansare och enskilda firmor som blir väldigt utsatta när filmer måste avbrytas och så vidare – där finns det mycket oro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.