Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jason Aldean drar sig inte för att provocera, säger Mattias Hansson, programledare för P4 Country. Foto: Amy Harris/AP

Countrystjärnan Jason Aldean i blåsväder – anklagas för rasism

Publicerad

En ny låt av countrystjärnan Jason Aldean splittrar USA. Den toppar musiklistorna och hyllas av många. Men av andra kallas den rasistisk. Den kontroversiella musikvideon har placerat countryn mitt i kulturkriget mellan de politiska lägren.

– Jason Aldean drar sig inte för att provocera, säger Mattias Hansson, programledare för P4 Country.

Låten ”Try that in a small town” släpptes redan i maj i år. Artisten Jason Aldean hamnade emellertid i blåsväder först när musikvideon publicerades för ett par veckor sedan.

De som är kritiska reagerar på att klipp från Black Lives Matter-demonstrationerna, vävs samman med historiska referenser. I musikvideon framträder Jason Aldean i Tennessee, på en plats där en svart man lynchades 1927.

– Jason Aldean drar sig inte för att provocera, säger Mattias Hansson, programledare för P4 Country i Sveriges Radio.

Aldean får också kritik från dem som menar att låten romantiserar rätten att bära vapen.

Låten toppar listorna

Efter att en amerikansk tv-kanal tagit bort musikvideon ur sin rotation har strömningen av låten ökat med 999 procent, enligt The Hollywood reporter.

– Låten är etta på Billboardlistan och en av världens mest populära låtar just nu. Videon var onödig att göra på det sättet, säger Mattias Hansson.

Jason Aldean själv skriver på Twitter att bilderna i videon kommer från nyhetsinslag och att inte en enda låtrad handlar om ras.

Berättelsen om den amerikanska småstaden

Jason Aldean är en av landets största countryartister och samtidigt som kritiken har duggat tätt, blir han hyllad. USA:s tidigare president Donald Trump skrev nyligen på plattformen Truth att han stöttar Aldean och att den nya låten är bra.

Mattias Hansson på P4 Country tycker att videon, och debatten som följt, tar fokus från musiken.

– Det är en bra, klassisk countrylåt. Många dras till berättelsen om att ”vi i mindre städer blir inte lyssnade på, så vi tar hand om oss själva”.

– Debatten mellan småstad och storstad är ju evig inom konsten. Sedan så dras det ju i låten, och inte minst i videon, till en extrem, säger han.

Se en bit ur musikvideon i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.