Den franska filmen Cuties, Snyggingar på svenska, möts av kritik efter premiären på Netflix. Foto: AP

Växande kritik mot ny Netflix-film – påstås sexualisera barn

Uppdaterad
Publicerad

Den franska filmen Mignonnes, eller Snyggingar på svenska, som skildrar en ökande sexualisering av unga tjejer, möts av stark kritik efter premiären på Netflix. Filmen anklagas ironiskt nog för att sexualisera de unga flickorna som spelar huvudrollerna.

Snyggingar handlar om en ung senegalesisk tjej i Paris som slits mellan den traditionella kulturen i sin familj och den hon möter när hon går med i en dansgrupp med andra unga tjejer. Filmen har sexualisering av unga tjejer på internet som ett genomgående tema.

Redan innan premiären på Netflix 9 september mötte filmen kritik och anklagades för att ta sitt ämne – en sexualiserad bild av unga tjejer – för långt. Efter premiären har kritiken växt och på sociala medier används #CancelNetflix för att protestera mot att den visas på strömningstjänsten, rapporterar amerikanska Variety.

Två dagar efter Netflixpremiären var hashtagen den snabbast trendande på Twitter i USA. En protestlista som uppmanar användare att avsluta sin prenumeration på strömningssajten har fått över 600 000 underskrifter, och konservativa debattörer som Fox News-profilen Tucker Carlsen har uttryckt avsmak och ilska över vad de ser som angränsande till barnpornografi.

Vill problematisera samtidskulturen

Filmens regissör, Maïmouna Doucouré, har tillbakavisat kritiken och menar att hon genom filmen vill belysa vad unga tjejer utsätts för på internet och vad som kan hända när barn dras in i statusjakt på sociala medier.

– Jag skrev den här filmen efter att ha intervjuat unga tjejer och försökt förstå hur deras idéer om kvinnlighet formas. Huvudbudskapet i filmen är att de här tjejerna också borde få lov att vara barn, säger hon i en kommentar nyhetssajten Deadline.

Försvaras av filmkritiker

Filmen har fått beröm av många filmkritiker och vann ett regipris när den visades på filmfestivalen Sundance 2019.

”Alla som sett filmen borde kunna se den otroliga ironin i det hela. Den visar hur tjejer från tidig ålder utsätts för en påtvingad sexualisering. Filmen är raka motsatsen till det den är kritiserad för att vara,” skriver en kritiker i Rolling stone.

Netflix har tidigare bett om ursäkt för en kritiserad affisch till filmen, som föreställde några av de unga skådespelarna i utmanade poser. Strömningstjänsten hävdade då att affischbilden inte speglade filmens innehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.