Polska CD Project Red ligger bakom ”Cyberpunk 2077”. Pressbild. Foto: Bandai Namco/TT

Cyberpunk 2077 granskas av polska konsumentskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Det omtalade spelet Cyberpunk 2077 har kantats av buggar och tekniska brister sedan det lanserades i december. Polens myndighet för konkurrens- och konsumentskydd (UOKiK) granskar nu CD Projekt Red som står bakom spelet. Konsumentskyddet kräver en förklaring och kan komma att bötfälla den polska spelstudion.

När Cyberpunk 2077 lanserades 10 december hade spelet blivit uppskjutet flera gånger och fansen väntat i flera år. De följande 10 dagarna sålde spelet i 13 miljoner exemplar. Spelets närmast mytologiska status berodde till stor del på den renommerade spelstudion CD Projekt Red (CDPR), som ligger bakom spelsuccén The Witcher.

Men flera brister uppdagades kort efter lanseringen. Framför allt innehöll versionerna på Playstation 4 och Xbox One en mängd buggar och tekniska fel. Sony plockade bort spelet från sin digitala butik i december.

Spelutvecklaren granskas

Nu har Polens myndighet för konkurrens- och konsumentskydd (UOKiK) startat en utredning mot CDPR, enligt den polska affärstidningen Dziennik Gazeta Prawn. Myndigheten ska kontrollera hur spelutvecklaren arbetar på lösningar och hjälper kunder som kräver pengarna tillbaka. Det rapporterar det brittiska musikmagasinet NME.

“Vi vill ha en förklaring från företaget, gällande problemen med spelet och studions agerande”, säger en talesperson för UOKiK till Dziennik Gazeta Prawn. 

UOKiK kommer att vänta in en förklaring från spelstudion innan de går vidare. Ytterst har myndigheten befogenheter att bötfälla spelutvecklaren på upp till 10 procent av företagets årliga inkomst. Det kan även bli aktuellt med digitala bonusar till de som har köpt spelet till PS4 och Xbox One, där flest buggar rapporterats.

Investerare stämmer bolaget

I december stämde en investerare spelutvecklaren CD Projekt Red. Målsägaren menar att företaget inte varit ärlig om vilket skick Cyberpunk 2077 befann sig i innan lansering och därmed vilselett investerare.

Spelet har korrigerats, men två stora uppdateringar väntar i januari och februari. CDPR har bett om ursäkt och erbjuder pengar tillbaka till de spelare som köpt spelet i butik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer