Keanu Reeves spelar rollen som Johnny Silverhand i spelet Cyberpunk 2077. Foto: Casey Rodgers/AP/TT

Efter år av väntan – Cyberpunk 2077 har släppts

Publicerad

Först väntade spelfansen i flera år på Cyberpunk 2077. Sedan blev det uppskjutet från april till september, sedan november och slutligen till december. Idag har spelet släppts och alla som har väntat får se om studion bakom The Witcher-serien lever upp till sina tidigare spel.

Många spel är stora inom spelvärlden, men tack vare den polska spelstudion CD Projekt Red har Cyberpunk 2077 redan blivit ett populärkulturellt fenomen. Det tros vara ett av det dyraste spelen någonsin och har tagit drygt åtta år att färdigställa.

– Spelet är gigantiskt. I den engelska versionen finns det 450 timmar av dialog med mer än 125 skådespelare, säger CD Projekt Red-grundaren Marcin Iwinski.

Keanu Reeves är en karaktär i spelet

En faktor till att spelet har fått uppmärksamhet utanför spelvärlden är Keanu Reeves. När skådespelaren gick ut på scen på E3-mässan förra året och berättade att han är med i spelet som karaktären Johnny Silverhand blev publiken lyrisk och klippet blev viralt.

– Vi hade ingen plan B. Om Keanu hade sagt nej, så hade vi ingen person X eller Y. Och det första mötet blev fantastiskt, för han är så öppen och naturlig och var uppriktigt taggad inför det här, säger Marcin Iwinski.

Andra kända namn kopplade till spelet är Refused som gör musik till spelet och artisten Grimes som spelar en av karaktärerna.

Succér i bagaget

Keanu Reeves i alla ära, men den största anledningen till att detta är en stor händelse i spelvärlden beror på spelstudions renommé. I slutet av 00-talet gjorde CD Projekt Red det första Witcher-spelet, baserat på den polske författaren Andrzej Sapkowskis bokserie. Där får du leva livet som en häxkarl som dödar monster i en fantasyvärld där linjen mellan goda och onda gärningar är svårtydd. Spelet har fått två uppföljare, varav det senaste anses vara ett av de bästa spelen på många år. Böckerna har också fått nytt liv långt utanför Polens gränser och det har blivit en Netflix-serie.

När studion nu helt vänder och skapar neondystopisk action, baserat på ett amerikanskt rollspel, är många miljoner nyfikna på om de ska lyckas igen. Spelet är till slut ute och fansen får avgöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.