Favorittippade Eleni Foureira tävlar för Cypern men hela hennes team är svenskar. – Jag älskar svenskar, berättar hon för SVT:s reporter. Foto: SVT/TT

Cyperns Eleni Foureira spås vinna Eurovisionfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Cyperns bidrag Fuego framförs av den grekiska popstjärnan Eleni Foureira. Egentligen ville hon tävla för hemlandet, men ratades. Nu pekas hon ut som Eurovisions mest sannolika vinnare för grannlandets räkning.

Cyperns Eleni Foureira är albansk-grekisk, tävlar för Cypern med en låt på engelska med en spansk titel skriven av svenskar – ett väldigt europeiskt nummer med andra ord.

– Ja visst är det vackert på något sätt, säger det favorittippade popstjärnan till Kulturnyheterna.

Eurovision Song Contest 2018

Eleni Foureira är en av hemlandet Greklands största popsensationer och hade hoppats på att få tävla för hemlandet. ”Eurovision är en smärtsam historia, men jag önskar den som åker till Lissabon all lycka till” sade hon i en intervju med grekisk tv i höstas.

– Jag försökte, men nu blev det Cypern. Jag är känd i båda länderna och det cypriotiska folket ger mig så mycket kärlek och älskar min musik, så när de frågade sa jag ”självklart!”

Grekland representerades i stället av Yianna Terzi med Oniru Mou som slogs ut i första semifinalen.

Foto: AP/TT

”Folket bestämmer”

Efter att Israel flera veckor legat som ohotad vinnarfavorit vändes uppmärksamheten mot Cypern efter att de internationella jurygrupperna sett den första semifinalens genrep. Nu pekas Eleni ut som lördagens mest troliga vinnare. Men det är svårt att pressa en Eurovisiondeltagare till att utropa sig själv som vinnare. Budskapet trummas in från alla håll: det handlar om kärlek och det finns inga förlorare.

– Jag tänker inte på det här som en tävling, det är en musikfest där alla länder träffas och stödjer varandra. Fast det är ju en tävling och jag hoppas att den bästa låten vinner.

Är det din låt?

– Kanske, jag vet inte, vi får se, folket bestämmer!

Många svenskar inblandade

Favoritlåten Fuego är skriven och producerad av svenska låtskrivare och koreografen Sacha Jean-Baptiste, som är flitigt anlitad både under Melodifestivalen och Eurovision har satt ihop Fourerias hårpiskande dansnummer.

– Hela mitt team är svenskar, jag älskar svenskar! De är så professionella och det är en ära att jobba med dem. Sacha Jean-Baptise är en stark kvinna och Alex (Papaconstantinou) är otroligt talangfull. Alla är så bra, säger Eleni Foureira.

Läs intervjun med Alex Papaconstantinou här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet