Kajsa Ekis Ekman har skrivit för Dagens ETC sedan 2014. Hör chefredaktören om beslutet. Foto: Jessica Gow/TT/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Dagens ETC bryter med Kajsa Ekis Ekman

Uppdaterad
Publicerad

Skribenten Kajsa Ekis Ekman skrev en ledartext för tidningen Dagens ETC som fått stark kritik. Nu bryter tidningen med Ekman, men inte på grund av ledartexten, skriver chefredaktör Andreas Gustavsson.

I en ledartext i Dagens ETC skriver skribenten Kasja Ekis Ekman kritiskt om tidningen Kyiv Independent som citerats flitigt under kriget. I texten menar Ekman att tidningen har kopplingar till Azovbataljonen.

Hon skriver dessutom att tidningen inte är så oberoende som den utger sig för att vara och tar som exempel att flera redaktionsmedlemmar haft betalda praktikplatser på ett journalistprojekt som samarbetar med det amerikanska utrikesdepartementet.

Azovbataljonen har sina rötter bland högernationalister och fotbollshuliganer och använder sig av nazi-anstrukna symboler. Bataljonen är en liten, men integrerad, del av det ukrainska nationalgardet och strider mot Ryssland.

”Försåtliga formuleringar”

Kajsa Ekis Ekman har fått kritik för att hennes text har likheter med ett längre reportage på sajten Mint press news som postar innehåll från statskontrollerade RT, tidigare Russia Today, och Sputnik.

Tidningen Arbetet global, som nämns i ledartexten, har nyligen inlett ett samarbete med Kyiv independent.

”Precis som Mint press news presenterar ETC:s ledarsida lättillgängliga och okontroversiella fakta inlindade i försåtliga formuleringar, så att de framstår som komprometterande avslöjanden”, skriver Arbetet globals redaktör Ivar Andersen.

Men att texten som publicerades i Dagens ETC skulle vara ett plagiat, eller inspirerad av Mint press news reportage, stämmer inte, enligt Andreas Gustavsson.

– Den artikeln publicerades en dag efter att jag fick in texten från Kajsa Ekis Ekman i min mejlkorg, så den kritiken stämmer inte, säger han.

Sociala medier-inlägg om RT

Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson menar dock att kritiken mot Ekmans text i Dagens ETC inte är skälet till att tidningen bryter med skribenten, som skrivit i Dagens ETC sedan 2014.

– Det kom till min kännedom i dag att Kajsa Ekis Ekman i sociala interaktioner har bagatelliserat Russia Today och vad de sysslar med i världen och där går min gräns, säger han.

Russia today, RT, är en rysk statskontrollerad tv-kanal och den ”sociala interaktionen” har ägt rum i ett kommentarsfält på Instagram.

Andreas Gustavsson säger att han upplevde texten om Kyiv independent som provocerande, men att han står fast vid beslutet att publicera. Trots detta menar han att ledarsidan måste gå mer i linje med tidningens linje framöver.

– Läsare, prenumeranter och det offentliga Sverige förväntar sig att det finns en tydligare tidningsröst – det kommer vi försöka skaffa oss så snart som möjligt, säger han.

Ekis Ekman: ”Klassiskt grävjobb”

Under måndagskvällen uttalar sig Kajsa Ekis Ekman om händelseutvecklingen i sina sociala medier: ”Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken?”

Hon beskriver sin ETC-text som ”ett klassiskt grävjobb” och säger att Andreas Gustavsson svarat henne att texten var ”väldigt bra”.

Under måndagen ska Ekis Ekman ha fått ett mejl om att hon ”överträtt en gräns”. Sina uttalanden om Russia Today beskriver Ekis Ekman som en diskussion om huruvida politiker ska kritiseras för att ha ställt upp på intervjuer med tv-kanalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta är Azovbataljonen – se en sammanfattning i klippet. Foto: Azovbataljonens rekryteringsvideo

Kulturnyheterna söker Kajsa Ekis Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.