Dagsböter för 60 fildelade filmer

Uppdaterad
Publicerad

6000 kronor i böter för brott mot upphovsrättslagen. Så lyder domen i Nacka tingsrätt, för en 25-åring som har fildelat cirka 60 filmer på nätet.

I dag kom en av de första domarna i Sverige mot en person som åtalats för att ha fildelat med så kallad torrent-teknik. 60 filmer har 25-åringen laddat ner, och därmed automatiskt delat på nätet.

Domen blev alltså 120 dagsböter à 50 kronor, samt den obligatoriska avgiften till brottsofferfonden. Bland de tio målsägande fanns bland andra Nordisk Film, 20th Century Fox och de nordiska delarna av Sony Picture Home Ent, Universal Pictures och Walt Disney Company.

Fildelning i Sverige

Stora filmbolag

Orsaken till att 25-åringen blev upptäckt från början, var att hans dator råkade bli beslagtagen i en helt annan brottsutredning, där en vän misstänktes för ett grovt brott. Andra personer som fildelar filmer via bittorrent kan vanligtvis inte bli spårade, eftersom det ska mycket till för att polisen ska kunna göra en husrannsakan och skaffa bevis.

SVT-journalisten Linus Brohult, studiogäst hos Nyhetslabbet, tror inte att domen kommer att förändra rättsläget i Sverige:

– Nej, egentligen inte alls. Men den tydliggör ju det som råder i svensk rätt, att det inte riktigt går att komma åt fildelare. Man kan inte bevisa något, spåra eller nåla fast dem, säger han till programledaren Filip Struwe.

”Rättsapparaten kommer ikapp”

Per Strömbäck, redaktör på debattsajten Netopia, håller inte med:

– Jag tycker att det här bevisar motsatsen. Han blev ju fälld. Det är ett exempel på att rättsapparaten börjar komma ikapp. Det har tagit några år, men nu har vi specialutbildade poliser, åklagare och så vidare. Nu kommer det fler och fler åtal mot fildelare. Det är bra att det blev en fällande dom, säger han.

Enligt Linus Brohult är 120 dagsböter ett ganska kraftigt straff, men med tanke på att den dömde har fildelat 60 filmer – som ändå är över genomsnittet för personer som laddar ner – är det inte särskilt förvånande.

Domen skulle egentligen ha fallit redan för en vecka sedan, men den blev uppskjuten eftersom domaren var överbelastad med arbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fildelning i Sverige

Mer i ämnet