”Danmark har gjort ett vägval: Att krympa, begränsa och koncentrera”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett av de mest brutala sparpaketen i DR:s historia, skriver Politiken. Och det är klart att en tjugoprocentig sänkning av budget, med start om knappt ett halvår, inte går att genomföra på annat sätt än det brutala.

Per Andersson

Kritiker

Det brutala – eller åtminstone det radikala – var ju också avsikten, med den nya femåriga medieuppgörelse som den borgerliga regeringen och Dansk Folkeparti enades om så sent som i slutet av juni.

Där slås fast en rad riktlinjer för DR:s framtid av den hårdtuktande sort som ofta förs fram även i den svenska debatten, men som SVT, SR och UR hittills lyckats hålla ifrån sig:

* Inriktning på ”grundläggande public service”

* Fokus på innehåll som inte erbjuds av kommersiella aktörer

* Får inte ha ett utbud som konkurrerar med privatägda medier

Övergripande: DR ska styras om från dagens breda medieverksamhet, till att bli ett ”tydligt fyrtorn inom bl a nyheter, information, kultur och utbildning”.

I den svenska processen kring public service-kommittén är ovissheten stor. Vi vet inte ens vilken färg det är blir på regeringen som ska summera remissvaren i oktober.

Men den danska politiken har gjort sitt vägval när det gäller public service: det är dags att begränsa, krympa, koncentrera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.