Danmarks Radio i DR Byen i Köpenhamn. Foto: TT

Danmarks radios sparplan: 400 medarbetare får gå

Uppdaterad
Publicerad

Det danska public service-bolaget Danmarks radio skär ner sin verksamhet med 400 anställningar. Tre radiokanaler avvecklas och bolaget skär ner från sex tv-kanaler till tre, uppger DR i ett pressmeddelande.

Efter den danska regeringens order om att göra besparingar på 20 procent av DR:s verksamhet har public service-bolaget nu tagit fram en sparplan. I den framgår att tv-kanalerna DR3 och DR Ultra endast ska visas genom strömning på nätet samt att kanalerna DR2 och DR K slås ihop till en kanal. DR:s sex tv-kanaler kommer alltså att bantas ner till tre.

Radiokanalerna P6 Beat, P7 Mix och P8 Jazz läggs ner helt. Hela organisationen ska slimmas, och 375-400 tjänster, däribland 25 chefspositioner, på DR försvinner. Alltihop ingår i det sparpaket på 420 miljoner danska kronor årligen som DR ska genomföra de kommande åren.

Enligt bolagets årsrapport var 2699 personer anställda av DR under 2017. Till dem räknas både tillsvidareanställda och visstidsanställda.

– Bakgrunden till förändringarna är både besparingskraven och att DR ska fokusera på digital omställning. Det är på det hela taget drastiska förändringar, men jag tror att det är rätt väg att gå, säger DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn.

Nytt public service-kontrakt

På tisdagen presenterades även hela det nya public service-kontrakt som har slutits mellan DR och den danska regeringen. I den utreds vilken roll DR ska spela i det danska samhället framöver.

Besparingarna drabbar inte alla delar av DR. Det är framförallt områdena sport, underhållning, livsstil och utländsk fiktion som ska minska. Radiokanalerna får nya regler om att 48 procent av musikinnehållet ska vara dansk musik. Fokus ska ligga på mer lokalt innehåll och DR:s avdelningar för regionalt innehåll, tv-drama, innehåll för små barn och dokumentärer går fria från nedskärningar.

– Det här är DR:s styrkeområden och här är det viktigt att vi fortsätter att satsa, säger Maria Rørbye Rønn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.