Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beslutet att stoppa biblioteksersättning till AI-översatta böcker välkomnas av det danska översättarförbundet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Danmark stoppar ersättning till AI-översatta böcker

Uppdaterad
Publicerad

Böcker som skapats med hjälp av AI ska inte berättigas biblioteksersättning i Danmark, skriver Svensk Bokhandel.

Danska Slots- og Kulturstyrelsen har beslutat att böcker framställda med hjälp av AI eller som översatts med hjälp av AI, inte har rätt till Biblioteksersättning. Det vill säga pengar som enligt lag betalas ut till författare och översättare vars böcker lånas ut på bibliotek.

Beslutet välkomnas av det danska översättarförbundet, som menar att det stärker människans position i översättaryrket.

AI

I Sverige är en liknande åtgärd ännu inte aktuell, eftersom den svenska biblioteksersättning endast betalas ut till individer och inte företag. Det säger Författarfondens direktör Jesper Söderström till Svensk Bokhandel:

– Vi följer hur upphovsmännen katalogiseras. Står det ett företagsnamn och en översättare så räknas det som ett kollektivt verk, och då utgår ingen individuell ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet