Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mormor, som också är influencer, gör hemlagad gnocchi i rustikt toskansk kök”. Se hur en sådan video kan se ut i klippet. Foto: Open AI

Nya verktyget ”Sora” skapar AI-genererade videor

Uppdaterad
Publicerad

AI-utvecklaren bakom Chat GPT har släppt ett nytt verktyg som skapar realistiska videor. Det är den hittills mest komplexa ”text till video-AI” som presenterats.

Det är utvecklaren Open AI som nu skapat ”Sora”, ett nytt verktyg som skapar AI-genererade videor där ingenting är filmat eller klippt av en riktig människa.

Open AI är mest känd för chattroboten Chat GPT, men ligger också långt fram när kommer till bildgenererande AI.

Beskrivs utifrån text

Verktyget fungerar som så att man utifrån en vanlig text beskriver hur man vill att videon ska se ut, till exempel:

”Mormor, som också är influencer, gör hemlagad gnocchi i rustikt toskansk kök med filmisk ljussättning”.

Se hur en AI-genererad video med beskrivningen ovan ser ut i klippet.

Väcker oro inför valår

Många av de som testat verktyget hittills är imponerade. DN:s techreporter Linus Larsson beskriver resultatet som ”otroligt” och att det är ”den bästa videoskapande AI-tekniken hittills”.

Samtidigt väcker den oro, bland annat över hur AI-genererade videor kan förvärra desinformation. Inte minst under det så kallade ”supervalåret 2024”, då rekordmånga avgörande val hålls välden över.

”Den här tekniken, om den kombineras med AI-driven röstkloning, kan öppna upp en helt ny front när det gäller att skapa ”deepfakes” av människor som säger och gör saker som de aldrig har gjort”, säger Hany Farid professor vid University of California, Berkeley till New Scientist.

För närvarande testas ”Open AI Sora” för att bedöma eventuella risker och fallgropar med tekniken. Även bildkonstnärer, designers och filmskapare har fått tillgång till verktyget för att samla in feedback.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.