Chefer på Danmarks Radio har nu börjat bli varslade om uppsägningar med anledning av det stora sparpaket som är konsekvensen av en överenskommelse mellan Danmarks regering och Dansk Folkeparti. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

Så kommer DR att förändras: Skattefinansierat och färre kanaler

Uppdaterad
Publicerad

Danska public service-bolaget DR ska göra omfattande nedskärningar och strukturera om stora delar av sin verksamhet. Hur kommer det nya DR att se ut? Kulturnyheterna reder ut.

I veckan stod det klart exakt hur den planerade nedskärningen och omfattande omorganisationen på Danmarks radio (DR) kommer att genomföras. DR ska spara 420 miljoner danska kronor per år fram till 2021, vilket bland annat leder till att två direktörer, 25 chefer och 375-400 medarbetare kommer att bli av med sina jobb.

Mest pengar försvinner från program- och innehållsområdet, närmare bestämt 211 miljoner danska kronor per år. Administrationen skärs ner med 89 miljoner per år och resten handlar om nedskärningar i fasta omkostnader, programbeställning och omläggning av det ekonomiska stödet från danska filminstitutet (DFI).

Innehållsmässigt kommer DR framförallt att minska sin verksamhet i områdena för sport, underhållning och utländsk fiktion. Men det sparas även in på områdena för nyheter, debatt, musik och kultur.

Tv – sex kanaler blir tre

Danmarks radios tv-del består i dag av kanalerna DR1 (motsvarande SVT1), DR2 (motsvarande SVT2), DR3 (målgrupp upp till 39 år), DR K (kultur- och historiekanal), DR Ramsjang (för barn och unga) och DR Ultra (för barn och unga).

Efter nedskärningarna kommer tre tv-kanaler att finnas kvar: DR1, DR Ramsjang – och ett nytt DR2 som är en sammanslagning mellan det nuvarande DR2 och DR K.

De två kanalerna med en yngre målgrupp, DR3 och DR Ultra, kommer från och med 2020 endast finnas digitalt.

Radio – från åtta till fem kanaler

DR:s åtta radiokanaler, P1-P8, kommer i och med omorganiseringen skäras ned till fem, P1-P5.

Kanalerna P6 Beat (alternativ musik), P7 Mix (pop, rock och nyheter) och P8 Jazz läggs ner helt. Fokus på radiosidan kommer att ligga på det digitala med strömmade program och poddar.

Skattefinansierat och mindre text

Enligt de nya riktlinjerna för DR ska dansk public service inte längre betalas via tv-licensen, utan bli skattefinansierat. Dessutom kräver den danska regeringen större insyn i DR:s ekonomi, en högre andel dansk musik i kanalerna P3 och P4 samt ett ökat fokus på den lokala bevakningen.

DR:s digitala plattform dr.dk ska ha ”fokus på egenproduktion med ljud, bild och text”, men i framtiden ska DR avhålla sig från att skriva längre, djupgående artiklar. DR får inte heller konkurrera med privata aktörer på marknaden, om det inte tjänar ett uppenbart public service-syfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.