Redaktionen på Danmarks Radio. Foto: DR

Danmarks radio varslar flera chefer – sparpaketet är igång

Uppdaterad
Publicerad

Efter den danska regeringens order om att göra besparingar på 20 procent av Danmarks radios verksamhet har public service-bolaget i dag börjat varsla flera chefer. ”Jag kan bekräfta att ett antal chefer har kallats till samtal på DR i dag.” skriver kommunikationschef till tidningen Politiken.

Danmarks radio har börjat agera på det mediesparpaket som politikerna i Christansborg beslutade om i mars. På fem år ska DR ”spara”, eller skära ned på sin verksamhet, med 20 procent. Nu är processen igång och ett antal chefer på public service-bolaget har blivit kallade till samtal där de fått veta att de kommer att sparkas från sina jobb.

Enligt uppgifter från danska medier har DR upprättat systemet att sparka ”uppifrån och ner”, för att undgå att en chef först avskedar sina medarbetare för att sedan själv bli av med jobbet. Exakt hur många chefer som blivit kallade till varslingssamtal är fortfarande oklart.

”Jag kan bekräfta att ett antal chefer har kallats till samtal på DR i dag. Det handlar om personalförhållanden och därför har jag inga ytterligare kommentarer till det. Nu blickar vi fram mot att kunna presentera en samlad plan för hur DR kommer att anpassa sig” skriver DR:s kommunikationschef Lasse Bastkjær Jensen i ett sms till den danska tidningen Politiken.

Kontraktet ska offentliggöras

Beslutet att varsla cheferna kommer innan offentliggörandet av det public service-kontrakt som DR upprättat med den danska regeringen. Kontraktet ska fastslå riktlinjerna för DR:s arbete fram till 2023. Förhandlingarna skulle varit färdiga i förra veckan men har dragit ut på tiden.

Dansk Folkeparti, som driver den hårdaste linjen mot DR, har haft en rad önskemål på hur DR ska utvecklas i framtiden. Bland annat vill partiet begränsa produktionen av egenskrivna nyheter på dr.dk och att hälften av all musik som sänds i DR:s radiokanaler ska vara dansk.

Exakt vilka krav som kommer att ställas på DR är ännu oklart. Det slutgiltiga kontraktet väntas vara klart i veckan, kanske redan imorgon, tisdag, skriver Politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.