Foto: SVT

Dansare vittnar om trakasserier i #tystdansa

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppropen #visjungerut, #medvilkenrätt, #tystnadtagning har nu drygt 620 av landets dansare slutit sig samman under #tystdansa.

I uppropet vittnar över 600 dansare om trakasserier och övergrepp inom yrkeskåren.

Enligt personerna bakom initiativet föddes #tystdansa ur en sluten Facebookgrupp, där medlemmarna delade med sig av sina egna erfarenheter – en grupp som inom loppet av tre dagar samlat 1.200 medlemmar.

“Problemen har varit kända länge och blivit en del av kulturen. Jag försökte höja rösten, berätta om att jag och andra blivit utnyttjade och nedbrutna. Men männen var för dyrbara och skyddades. Vissa påstod att jag ljög. Frustrationen och skammen blev för stor och tillslut dog kärleken till dansen. Jag lämnade”, skriver en av dansarna i uppropet.

”En dansares främsta konstnärliga verktyg är den egna kroppen. När den kroppsliga integriteten blir kränkt skadas även det konstnärliga uttrycket”, skriver ytterligare en dansare som undertecknat uppropet.

Följer tidigare upprop

#tystdansa är ytterligare ett av de upprop som den senaste tiden kommit från landets scenkonstvärld.

I de tidigare uppropen #tystnadtagning, #visjungerut och #närmusikentystnar har kvinnliga skådespelare, operasångare och representanter för svensk populärmusikscen vittnat om övergrepp och trakasserier inom sina respektive branscher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.