Dansbanden oroliga för att dö ut med coronan

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal dansband har gått ihop och skrivit ett öppet brev till Kulturminister Amanda Lind (MP). Inga av de krisstöd som presenterats passar dansbanden och nu riskerar de att försvinna, enligt dansbandsmusikern Micke Ahlgren.

Micke Ahlgren, sångare i Micke Ahlgrens, säger att inget stöd som presenterats passar dansbanden, som ofta består av två bolag – ett för lön och ett för drift.

Han är därmed orolig att de 500 miljoner som lovats kultursektorn inte kommer dansbanden till gagn.

Det öppna brevet som skickats till kulturministern har skrivits under av bland andra Donnez, Skåningarna, Martinez, Fernandoz och samtliga Sveriges orkestrar. Undertecknarna oroar sig för att inte finnas kvar när coronakrisen dragit över.

”Det kommer en tid när Coronakrisen ligger bakom oss. Fram till den dagen behöver branschen stöd. Annars riskerar socialdansen och danskulturen helt försvinna”, skriver de.

Kolla upp hur man påverkas

Kulturminister Amanda Lind (MP), skriver till Kulturnyheterna:

”Hela kulturlivet har påverkats av coronavirusets spridning, även landets dansband. Därför presenterade jag för ett par veckor sedan ett krispaket” och fortsätter:

”Jag vill verkligen uppmana alla som är oroliga att kolla upp hur man påverkas av regeringens stödåtgärder, för de är till för att underlätta för så många människor och verksamheter som möjligt i dessa utmanande tider”

Se intervjun med Micke Ahlgren i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet