Danska kronprinsen Frederik kommenterar nu den danska medieskandalen. Foto: TT Bild

Danska hovet följer medieskandal

Publicerad

Danska hovet bryter nu tystnaden om den medieskandal som rullats upp, om olaglig insyn i de kungligas korttransaktioner.

Hittills har det gällt danska skandaltidningen Se og Hør, vars journalister utnyttjade en källa inom hovet för att komma åt de kungligas kortaffärer.

På tisdagen bröt kronprins Frederik tystnaden, på en fråga från tidningen B.T. om hur han reagerat på skandalen:

Dansk medieskandal

– Ja, det var det värsta. Men om man gör något olagligt så måste man också förvänta sig att man kommer att ställas till svar, svarade kronprinsen och tillade att saken ”har väckt min uppmärksamhet”.

Se og Hør-journalisten Kasper Kopping bekräftade i helgen för tidningen Ekstra Bladet att han på direkt order från sina chefer utnyttjade de olagligt framtagna uppgifterna. Därmed riktar Kopping uppmärksamheten mot de tidigare chefredaktörerna Henrik Qvortrup, Kim Henningsen och Per Ingdal.

Skandalen har växt sedan det visat sig att en anställd på danska luftfartsverket Naviair för tio år sedan lämnade uppgifter om en privat flygresa som de kungliga företog sig. Naviair meddelade i måndags att den tipsande medarbetaren tagits ur tjänst.

Tidningen ska också ha betalat en SAS-anställd för upplysningar om en rad kändisar, bland andra de kungliga. Det framgår inte om även det svenska kungahuset eller kändisar bevakats på samma sätt av Se og Hør.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansk medieskandal

Mer i ämnet