En dansk public service-kanal säger att de vill hjälpa svenskarna att prata om tabuämnen. Foto: TT

Danskarna ska hjälpa svenskarna att prata om tabun

Uppdaterad
Publicerad

”Svenskarna kan knappt komma till tals annat än på nätet och under pseudonymer”, säger programledaren för det nya radioprogrammet.

Radio24syv är en dansk public service-station som i sommar satsar på att göra radio även för svenska öron, skriver danska Journalisten.

”Stor skillnad på den offentliga debatten”

Samhällsdebattören och historikern Mikael Jalving är värd för programmet och säger till Journalisten att debattklimatet i Sverige är väldigt annorlunda i jämförelse med det danska.

– Det är enormt intressant att det är så stor skillnad på den offentliga debatten här och i Sverige. Jes Stein Pedersen blir ju kallad för rasist i svenska medier, säger Mikael Javling och syftar på den kritik som tidningen Politikens litteraturredaktör Stein Pedersen fick motta efter att han skrev en kritisk artikel om den danske poeten Yahya Hassan.

Inleder med att prata om invandring

I åtta-tio avsnitt går Radio24syv igenom vad de anser är svenska tabuämnen. Premiäravsnittet handlar om invandring.

– Det är den största tabut överhuvudtaget, och det är därför vi tar upp det. Vi kommer prata om allt, så som dåliga skolor, parallellsamfund och den rädsla som finns i Sverige för att prata om de här tabuena, säger Mikael Jalving.

Vill hjälpa svenskarna

Mikael Jalving som tidigare varit värd för ett historieprogram i samma kanal säger att målet är att hjälpa svenskarna.

– De kan ju nästan inte komma till tals annat än på nätet eller under pseudonym. Vi vill försöka ge dem ett podium dit de ringa och tala om tabuna vi tar upp, säger han till Journalisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet