Foto: SVT

Ny kartläggning: Där bor journalisterna

Uppdaterad
Publicerad

De väljer storstan och bor inte i invandrartäta områden. Platser där många röstar på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är inte heller populära som bostadsort för journalister.

Vill man inte riskera att träffa en journalist ska man åka till Gäddede i nordligaste Jämtland. Det är Sveriges mest journalistisolerade plats enligt en ny undersökning från Institutet för mediestudier. Från Gäddede är det mer än fem mil till ett postnummerområde där det bor en journalist.

Klyschan är sann

Journalisterna bor istället helst i storstäderna: Stockholm, Göteborg och Malmö. Inte överraskande eftersom det är där de flesta stora mediehusen och jobben finns, men övervikten för Stockholm är markant. Nästan hälften av Sveriges journalister är bosatta i Stockholms län, en tredjedel i Stockholms stad.

– Den klyschiga bilden av att journalisterna bor på Södermalm stämmer. Här är en procent av alla boende journalister, säger Lars Truedson som är föreståndare för Institutet för mediestudier.

Stockholmsförorterna Rinkeby och Kista är Södermalms raka motsats. Här går det en journalist på 2.000 invånare.

Journalistbrist i Ockelbo

I Sverige finns elva journalisttomma kommuner, småföretagarmeckat Gnosjö i Småland är en av dem. Inte heller i kommuner som Svenljunga, Laxå, Olofström, Markaryd och prinskommunen Ockelbo finns någon yrkesverksam journalist, enligt undersökningen.

– Jag tror att journalisttomma kommuner riskerar att få en mer onyanserad skildring, lite klyschig. Vi berättar bäst om det vi känner till på djupet. Så på något sätt påverkar det kvaliteten av journalistiken, säger Lars Truedson.

”Vi är annorlunda”

Undersökningen visar också att det är ont om journalister i invandrartäta områden, liksom på platser där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har starka fästen. Journalister bosätter sig därmot gärna där Miljöpartiet, Moderaterna och Feministiskt initiativ har förhållandevis många sympatisörer.

– Vi är annorlunda än dem vi rapporterar för och det måste vi hela tiden ha i huvudet, säger Lars Truedson.

Inte Askim, men gärna Masthugget

Journalisterna bosätter sig generellt inte i de allra tjusigaste områdena – som Danderyd eller Askim. Däremot lockar områden med kulturell, lite bohemisk status. Masthugget i Göteborg och Lugnet i Malmö är sådana exempel, men också lilla trästadsidyllen Nora utanför Örebro, där många journalister bor.

Men Lars Truedson tror inte det är omöjligt för journalister att skildra en verklighet från en plats där man inte bor.

– Yrkesskickligheten kompenserar för mycket. Men det bästa vore att börja rekrytera, så man har folk på redaktionerna som bor eller har bott på ställen där journalister inte bor idag, säger Lars Truedson.

Undersökningen bygger på en lista från Svenska Journalistförbundet (SJF) med alla yrkesverksamma medlemmars postnummer, under första kvartalet 2015. Totalt rör det sig om drygt 13.000 personer.

En ”journalist” defineras alltså som en yrkesverksam person som är medlem i Journalistförbundet. Urvalet är därmed inte komplett. Journalister som är medlemmar i andra fackförbund saknas, liksom icke-fackanslutna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.