Därför har Columbus-statyer blivit så kontroversiella

Uppdaterad
Publicerad

En Black lives matter-protest i amerikanska Chicago i helgen ledde till ett flertal gripanden, skadade poliser och demonstranter och ett flertal anmälningar mot polisens agerande. Demonstrationen hölls vid en staty av Christopher Columbus och flera statyer av sjöfararen har välts och plockats bort.

1492 upptäckte Christopher Columbus Amerika. Så har det stått i flertalet historieböcker runt om i världen, men påståendet har börjat ge många en dålig eftersmak.

I samband med att Black lives matter-rörelsen fått förnyad synlighet efter att George Floyd kvävdes till döds under ett polisingripande i slutet av maj har flera statyer i det offentliga rummet ifrågasatts.

Statyprotester

2020, liksom 2017, har statyer av gamla sydstatsgeneraler som stred för att bevara slaveriet under det amerikanska inbördeskriget plockats bort och välts.

BLM har väckt frågan på nytt

Men påfallande många av statyerna som fallit 2020 har föreställt Christopher Columbus.

Bilden av att Christopher Columbus ”upptäckte” Amerika av misstag när han trodde sig vara på väg till Indien för Spaniens räkning har länge uppfattats som ensidig. Men de protester mot rasistiska orättvisor som pågått mot svarta i USA har kastat nytt stråkastarljus på Columbus och inte minst de statyer som avbildar sjöfararen.

Förutom den invasion och beslagtagandet av mark som Columbus landstigning innebar för Amerikas befintliga befolkning i slutet av 1400-talet tog Columbus och hans skepp med sig sjukdomar som nästintill utplånade hela städer.

På ön Hispaniola (där Haiti och Dominikanska republiken ligger), dit Columbus först anlände, uppskattas 95 procent av befolkningen på cirka 250 000 personer ha dött av smittsamma sjukdomar som de europeiska skeppen förde med sig.

Columbusdagen

Protesterna mot Columbuskulten är i sig inget nytt. I den så kallade Red power-rörelsen har amerikanska ursprungsinvånare protesterat mot USA:s vurmande för kolonialismen sedan 60-talet, skriver faktagranskningssajten Snopes.

Sedan 1992 har omfattande protester lett till att flera delstater har slutat fira ”Columbus-dagen” som äger rum i oktober. 13 delstater och ytterligare flera städer firar istället ursprungsbefolkningens dag.

Sedan i slutet av maj har ett tiotal statyer föreställande Columbus rivits eller tagits bort. Se klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statyprotester

Mer i ämnet