Hör demonstranten Jen Reid berätta hur det känns att har blivit staty i Bristol. Foto: TT

Black lives matter-demonstrant ersätter Edward Colston-staty

Uppdaterad
Publicerad

När statyn av slavhandlaren Edward Colston slängdes i vattnet blev det en världsnyhet. Nu har en av demonstranterna bakom aktionen tagit hans plats.

Det var i Bristol, Storbritannien, som en staty av slavhandlaren Edward Colston vältes och slängdes i vattnet i början av juni. Statyn vältes under en demonstration för Black lives matter – en rörelse som fått ny fart efter att afroamerikanske George Floyd kvävdes till döds under ett polisingripande.

Nu har en ny staty rests på samma plats, rapporterar The Guardian. Statyn som fått ersätta Colston föreställer Black lives matter-demonstranten Jen Reid, en av demonstranterna som var med då Colston-statyn vältes.

Statyprotester

– För mig betyder det, ”ut med det gamla och in med det nya”. Att det är dags för förändring, säger Jen Reid.

Statyn heter A surge of power (en svallvåg av kraft) och har skapats av konstnären Marc Quinn. Inspirationen kom från ett foto på Reid då hon, med näven i luften, ställt sig där statyn av Colston tidigare stod.

Statyn av Jen Reid har inte godkänts av de lokala myndigheterna, som heller inte kommenterat framtiden för statyn som restes under onsdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statyprotester

Mer i ämnet