Statyer har välts och vandaliserats i helgen. Foto: AFP/AP/EPA/TT

Statyer välta och vandaliserade i protest mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

George Floyds död har lett till omfattande demonstrationer världen över. Under helgen har dessutom ett flertal statyer föreställande bland annat tidigare slavägare välts och vandaliserats i protest.

2017 beslutade staden Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia att ta bort en staty föreställande sydstatsgeneralen Robert E Lee. Högerextrema marcherade för att bevara statyn och motdemonstrant dödades i samband med protesterna.

Nu hamnar statyer av forna hjältar, vars insatser och åsikter omvärderats, i fokus igen: Under helgen har ett flertal Black lives matter-demonstranter visat sitt missnöje med statyer av slavägare, kolonisatörer och politiker.

Statyprotester
  • I  brittiska Bristol vältes en staty av Edward Colston, slavhandlare och politiker. Statyn slängdes sedan i vattnet.
  • I Belgien har ett flertal statyer av kung Leopold II vandaliserats i olika städer. Kung Leopold styrde Belgien mellan 1865 och 1909 samtidigt som landet kolonialiserade Kongo.
  • I Storbritannien har någon sprejat ”Churchill var rasist” på en staty föreställande den tidigare brittiske premiärministern Winston Churcihill. Premiärminister Boris Johnson skrev på Twitter i samband med demonstrationerna: ”Folk har rätt att demonstrera fredligt om de följer restriktionerna, men de har inte rätt att attackera polisen. De här demonstrationerna har orsakats av ligism och är ett svek mot sin sak.”
  • En staty av sydstatsgeneralen William Carter Wickham vältes i den amerikanska staden Richmond i delstaten Virginia.

På flera håll i USA har statyer av sydstatsgeneraler från det amerikanska inbördeskriget starkt ifrågasatts de senaste åren. Under det amerikanska inbördeskriget ville sydstaterna bevara slaveriet, medan nordstaterna ville att det skulle förbjudas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statyprotester

Mer i ämnet