Skulpturerna Jag tänker på mig själv, Mate hunting och fotbollspelaren Nilla Fischer. Foto: TT & Wikimedia commons

Kulturnyheterna listar: Vandaliserade statyer vi minns

Uppdaterad
Publicerad

De får kroppsdelar kapade, dränks i vattendrag och klottras på. Sveriges offentliga konstverk och statyer behöver tåla en hel del. Kulturnyheterna listar några av de svenska statyer som vandaliserats – och återuppstått – genom tiderna.

Efter att nyheten om att Zlatan Ibrahimovic köpt in sig i Stockholmsklubben Hammarby nådde allmänheten har statyn i Malmö föreställande fotbollsstjärnan vandaliserats. I helgen föll statyn slutligen till marken och fraktades bort av kommunen.

Och det här är inte första gången en staty väcker ursinne. Kulturnyheterna listar några andra välkända svenska exempel.

Det svenska tungsinnet, Marie-Louise Ekman

På Södra Promenaden i Malmö står Marie-Louise Ekmans staty, den så kallade ”Brons-Gösta”, som är mycket lik konstnärens man skådespelaren Gösta Ekman. Den gråtande statyn fick, 15 år innan Zlatanstatyn i Malmö, sin näsa avsågad. Den var från början tänkt att stå i Limhamn men efter protester (statyn var enligt Limhamnsborna för sorgsen) flyttade den till centrala Malmö.

Bobos hjärta av Katarina Norling och Det svenska tungsinnet av Marie-Louise Ekman. Foto: Wikimedia commons

Bobos hjärta, Katarina Norling

Katarina Norlings skulptur för Lantbruksuniversitetet i Alnarp invigdes 1996. Verket var till en början kontroversiellt och både elever och lärare protesterade mot skulpturen. Strax före invigningen försökte någon frakta bort den ett ton tunga pjäsen, gjuten i remaljerad aluminium, med traktor.

Mate hunting, Marianne Lindberg De Geer

Konstnären Marianne Lindberg De Geers kaninskulptur Mate hunting, i folkmun kallad ”Stampe”, försvann spårlöst 2008 från sin plats i Stadsparken i Borås. Någon hade rullat kaninen nedför en slänt och kastat den i ån Viskan där den sedan återfanns på tre meters djup.

Även Lindberg De Geers skulptur i Växjö Jag tänker på mig själv, föreställande en underviktig kvinna och en överviktig, båda med konstnärens ansikte, har vandaliserats flera gånger. De har böjts och skickats på lagning, blivit påklädda och 2006 sågades den ena kvinnan av längs fotknölarna.

Statyer av Nilla Fischer och Caroline Seger, Linköping och Helsingborg

Inför fotbolls-VM uppfördes statyer av fyra av Sveriges främsta fotbollsspelare på flera platser i Sverige. Nilla Fischer och Caroline Seger var två av dem vars statyer i Linköping respektive Helsingborg har vandaliserats. I somras kapades armen på Segers staty och Fischers lyftes av sin sockel och kastades i Stångån.

Karl XI, John Börjeson

En bronsstaty föreställande Karl XI har sedan 1897 tronat på Stortorget i Karlskrona. 2013 upptäckte Karlskronaborna att kungens svärd saknades. Trots ett idogt detektivarbete återfanns det aldrig. Istället fick Karl XI nöja sig med en nytillverkad kopia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.