Skulptören Peter Linde kräver bättre bevakningen runt Zlatanstatyn. Foto: TT

Konstnären om avsågade Zlatanstatyn: ”Begriper inte”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatanstatyn har vandaliserats på nytt – och ligger nu vält mot ett staket. Konstnären bakom statyn känner sig uppgiven.
– Jag inte förstå hur man kan bete sig så här, säger skulptören Peter Linde till SVT Nyheter.

Statyn i Malmö som föreställer Zlatan Ibrahimovic har vandaliserats gång på gång efter nyheten om att fotbollsstjärnan går in som delägare i Stockholmsklubben Hammarby.

Under natten mot söndagen sågades den av vid fötterna och ligger nu vält mot staketet som ska skydda den.

– Det här beteendet har inte med fotboll att göra och det har framför allt inte med skulpturen att göra. Varför man ger sig på den begriper jag inte, säger konstnären Peter Linde som skapat statyn.

”Staketet har ingen funktion”

Han anser att bevakningen måste bli bättre för att undvika ny skadegörelse.

– Det underliga är att man inte vaktar på platsen, staketet de har satt upp har ingen som helst funktion. Fotbollförbundet borde agera och visa att man inte beter sig så här om man är intresserad av fotboll, vilket lag man än håller på.

Det är oklart vad som kommer att hända med Zlatanstatyn eftersom skadegörelsen inte verkar avta. Men enligt Peter Linde finns det i alla fall möjlighet att laga den efter nattens vandalisering.

– Det går naturligtvis att laga men det blir bra mycket svårare. Näsan är ju avsågad sedan tidigare. Jag vet inte om det är annat som är skadat också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zlatanstatyn

Mer i ämnet