Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En natt i december 2019 vandaliserades Zlatanstatyn på Stadiontorget i Malmö på nytt. Statyn av Zlatan Ibrahimovic fick näsan avsågad och målades vit. Foto: Johan Nilsson/TT

Kopior av Zlatanstatyns stulna näsa säljs på auktion

Uppdaterad
Publicerad

En fråga som flera har ställt sig genom åren är var Zlatansstatyns näsa egentligen tagit vägen. Nu auktionernas tre avgjutningar av originalet ut på nätet av anonyma MFF-supportrar.

Zlatanstatyn som tidigare stod vid Stadion vandaliserades och blev av med näsan efter att stjärnan valde att gå in som delägare i Hammarby. Sedan dess tisslas och tasslas det om var näsan befinner sig.

Men nu har avgjutningar av den avsågade näsan alltså dykt upp på nätet, vilket Sydsvenskan var först att berätta om. Tre kopior auktioneras ut vid olika tillfällen och näsan som är först ut har redan fått bud på drygt 5 000 kronor. Att auktionerna äger rum just nu förklarar initiativtagarna med att det ligger bra i tiden då Hammarby och MFF möts i cupfinal på torsdag.

Zlatanstatyn

Initiativtagarna

Personerna bakom auktionerna beskriver sig själva som:

”En samling supportrar från Malmö som tröttnat på att stå och se på när fotbollen förändras till en hyperkommersialiserad massindustri.”

Vinsten ska gå till ändamål som främjar arbetet mot vad de själva beskriver som ”den moderna och kommersiella fotbollen”. De vill lyfta fotboll där kärleken till klubbarna och idrotten står i centrum, skriver de.

I ett mail till SVT svarar initiativtagarna på hur de tänker kring att det är kopior på stöldgods som de auktionerar ut.

”Näsan har redan kapats. Vi försöker göra något positivt av det och belysa ett problem inom idrotten.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatanstatyn

Mer i ämnet