Zlatanstatyn på Stadiontorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Zlatanstatyn ska stå på en publik plats i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen flytt till Stockholm för Zlatanstatyn. Den ska bli kvar i Malmö, men var den ska stå i framtiden ska utredas, meddelar Frida Trollmyr (S), kulturkommunalråd i Malmö.

Zlatanstatyn, som blev vandaliserad och nedklottrad utanför Stadion i Malmö, har befunnit sig på reparation på hemlig plats. Många har lämnat så kallade medborgarförslag på var den ska stå i framtiden.

– Vi säger nej till en flytt till Stockholm. Statyn är en donation från fotbollsförbundet och en symbol över Zlatans gärning. Han är en Malmöson och statyn ska stå här, säger Frida Trollmyr.

Zlatanstatyn

Statyn är en turistattraktion

När kommunstyrelsens arbetsutskott hade möte på måndagen togs beslutet att frågan om var statyn ska stå ska utredas.

– Det kan dröja innan vi kommer med besked. Det är viktigt att det blir en placering som är tillgänglig för medborgare och turister, säger Frida Trollmyr.

Kan Zlatanstatyn placeras inomhus?

– Det har kommit förslag på att statyn ska stå inne i centralstationen, men vi kommer göra en grundlig utredning. Detta är en fråga som väcker mycket känslor och det är viktigt att vi har en bred dialog och att det får ta tid för att bli bra.

I gruppen som ska ta fram ett förslag till ny placering ingår personer från berörda nämnder (kultur, fritid och tekniska) samt representanter för Malmö FF. I början på juni ska kommunstyrelsen ta upp frågan om Zlatanstatyns fortsatta öde och placering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatanstatyn

Mer i ämnet