Efter att Zlatan-statyn i Malmö vandaliserats har stängsel och vakter satts in. Foto: Mikael Nilsson

Polisen utreder vandaliseringen av Zlatans staty som hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att Zlatan Ibrahimovic köper in sig i Hammarby har hans staty utanför Stadion i Malmö vandaliserats. Under onsdagskvällen kastade maskerade personer bengaler mot statyn och nu står väktare utanför ett stängsel som satts upp för att skydda bronsmonumentet.

– En anmälan är upprättad om skadegörelse och olaga hot med misstänkt hatbrottsmotiv, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen.

Han berättar att 10-12 personer har klottrat hotfulla kommentarer på marken nedanför statyn.

Zlatanstatyn

– De har också sprejat ner statyn och tänt bengaler, säger Calle Persson.

Haft bengaler

På sociala medier finns filmer på när flera personer kastar bengaler och skriker ”bränn ner honom” och ”Judas”. Enligt filmerna brann det rejält vid statyn.

Skadegörelsen inträffade vid 20:40-tiden. De  maskerade personerna lämnade statyn och försvann i västlig riktning.

– Det finns ingen misstänkt, säger Calle Persson.

Efter händelserna förstärktes bevakningen, dels sattes det upp ett staket och dels kallades det in vakter.

Bevakning under matchen

Inför kvällens match där Malmö FF möter Dynamo Kiev i Europa League kommer statyn att vara omgärdad av staket och bevakas. Statyn står på supportertorget där lejonparten av MFF-supportrar samlas innan matchen. Många poliser finns på plats men de har ingen särskild bevakning av statyn.

– Är vi där och ser något kommer vi givetvis ingripa. Ett brott är ett brott, säger Patric Fors, presstalesperson hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatanstatyn

Mer i ämnet