Tack men nej tack – Zlatan förblir en Malmöson

Uppdaterad
Publicerad

Milanos borgmästare förslog i förra veckan att Zlatan-statyn skulle skickas till den italienska staden. Malmöpolitikern Frida Trollmyr (S) tackar vänligt men bestämt nej till erbjudandet.

– Det är roligt att Zlatan är uppskattad i sin nya hemstad men han är framförallt en Malmöson. Vi kommer behålla statyn i Malmö, den är vår, säger Trollmyr.

Borgmästaren Giuseppe Sala vill gärna se den tre meter höga bronsstatyn i Milano. Ordförande i Kulturnämnden i Malmö stad, Frida Trollmyr, har sett önskemålet men låter hälsa att statyn stannar i Malmö.

– Vi tänkte skicka ett brev till honom och berätta det, säger Trollmyr.

Zlatanstatyn

Statyn kommer att stå inom Malmös kommungräns

Sedan Zlatanstatyn sågades av vid fötterna på Stadiontorget i början av året har den reparerats på hemlig plats. Var statyn ska placeras är inte bestämt men det blir inom Malmös kommungräns.

– Kommunstyrelsen kommer under våren ta ställning till de medborgarförslag och initiativ som inkommit. Det har gällt både att flytta statyn både utanför Malmö och inom Malmö. Det kommer vi bereda och besluta om, säger Trollmyr. 

Skicka Zlatan till Stockholm 

Malmöbor kan på Malmö stads sajt komma med förslag till kommunledningen. Ett av initiativen, ”Skicka tillbaka Zlatans staty till Stockholm”, har närmare 1 000 personer skrivit under, långt fler än de andra initiativ som inkommit den senaste tiden. Den 25 februari stänger initiativet och först därefter kan kommunstyrelsen behandla ärendet. 

– Det har varit ett jättestort engagemang. Kultur brukar engagera och debatteras. Nu är det i kombination med sport och Zlatan, som är väldigt populär. Det har engagerat många, både nationellt, lokalt och internationellt, säger Frida Trollmyr.

Leende Zlatan: ”Statyn ska vara i hela världen” (29 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatanstatyn

Mer i ämnet