Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här forslas Zlatanstatyn bort från sin plats i Malmö Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Zlatanstatyn vandaliserad igen – avsågad vid fötterna

Uppdaterad
Publicerad

Zlatanstatyn har vandaliserats på nytt. Någon har sågat av statyn vid fötterna, vält omkull den – och satt en Sverigetröja över huvudet. Nu forslas den 500 kilo tunga bronsstatyn bort för reparation.
– Man borde ha flyttat den direkt, lämpligt vore uppe i Stockholm, säger Malmöbon Mats som var på plats när statyn fraktades bort.

Under natten mot söndagen började bilder på den välta statyn spridas i sociala medier, avsågad vid fötterna och liggandes mot ett staket som gett vika.

På platsen stannade flera människor för att fotografera den senaste vandaliseringen.

– Jag pratade med folk som inte tyckte att det var oväntat att det hade skett, men att det var tråkigt, säger SVT:s utsände Mikael Nilsson som kom till platsen vid 02-tiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statyn efter vandaliseringen. Foto: Mikael Nilsson /SVT

Utreds som skadegörelse

Händelsen rubriceras som skadegörelse.

– Vi kunde konstatera att någon okänd har gjort skadegörelse på statyn, den ligger delvis nedvält. I nuläget finns det inga misstänkta eller gripna. Vi är beroende av tips från allmänheten, säger Patric Fors, polisens presstalesperson i region Syd.

Det är inte första gången Zlatanstatyn vandaliserats. Sedan det blev känt att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare i Stockholmsklubben Hammarby har statyn bland annat fått en toalettsits hängd över armen, fått näsan avsågad och bränts med bengaler.

Flyttas för reparation

Malmö stad tycker att vandaliseringen är ledsam, och kommer att polisanmäla händelsen.

– Det är oerhört beklagligt, det är ett brott och vi kommer att polisanmäla det, säger Malin Tykesson, kommunikationschef på Fritidsförvaltningen.

På söndagsförmiddagen fraktades statyn bort från Stadiontorget för att den ska kunna repareras efter vandaliseringen.

– Det var ofrånkomligt. Man borde ha flyttat den direkt, lämpligt vore uppe i Stockholm eller på ett museum där den kan få vara ifred, säger Malmöbon Mats som var på plats när statyn fraktades bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Wemmenhed tycker inte vakter ska stå vid statyn. Foto: SVT

”Bara på det sättet kan alla röster göras hörda”

Det har sedan tidigare lämnats in ett medborgarförslag om att flytta statyn, och enligt Frida Trollmyr (S), kommunalråd, kommer den att behandlas efter februari.

– Jag förstår att många är besvikna på Zlatans agerande, men att vandalisera en staty är bara ovärdigt. För fram kritiken men gör det på demokratiska sätt. Ett Malmöinitiativ angående placeringen har lämnats in och kommer att behandlas politiskt någon gång efter februari. Bara på det sättet kan alla röster göras hörda och beslut sedan fattas utifrån det, skriver Frida Trollmyr (S), kommunalråd med beredningsansvar för kultur och fritid, i ett uttalande.

Även Svenska fotbollförbundet är starkt kritiska efter den senaste attacken mot statyn.

– Man blir besviken och det känns ovärdigt. Vi pratar om en idrottsman som har gjort otroligt mycket för idrotten och fotbollen i synnerhet, som också är en symbol för så mycket annat i allt han har gjort och står för genom sin resa, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zlatanstatyn

Mer i ämnet