President Roosevelt till häst flankerad av en svart man och en amerikansk urinvånare. Foto: EPA

Staty i New York plockas bort av museum

Uppdaterad
Publicerad

En staty av den tidigare amerikanske presidenten Theodore Roosevelt plockas bort från sin plats framför American museum of natural history i New York, skriver New York Times. Statyn har stått där sedan 1940 och föreställer Roosevelt till häst flankerad av en amerikansk urinvånare och en svart man.

Beslutet att plocka ned statyn fattades under söndagen av museets ledning och har godkänts av New Yorks borgmästare. Under måndagen kritiserar president Trump beslutet på twitter med orden: Löjligt, gör det inte.

Samtidigt välts och vandaliseras statyer i andra delar av USA, som en del av de senaste veckornas protestvåg som svept över landet efter George Floyds död.

Monument vandaliserade i Kalifornien

Under lördagen välte aktivister en staty föreställande den katolske missionären Junípero Serra i en park i Los Angeles, enligt LA Times. Franciskanermunken Serra var verksam under den spanska kolonisationen av Kalifornien under 1700-talet. Han betraktas av många aktivister bland de amerikanska urinvånarna som en symbol för hårdför missionsverksamhet och tvångskristnande.

Under fredagskvällen gick statyer i en park i San Francisco samma öde till mötes när demonstranter slet ned monument föreställande Serra även och advokaten och poeten Francis Scott Key, mest känd som textförfattare till den amerikanska nationalsången.

Också en staty föreställande presidenten och generalen Ulysses S. Grant slets ned. Grant ledde den segrande nordstatssidan i det amerikanska inbördeskriget vilket innebar ett slut på slaveriet, men ska ha varit slavägare vid krigets början, skriver The Hill.

Även en byst föreställande den spanske 1500-talsförfattaren Miguel Cervantes vandaliserades enligt The Mercury News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statyprotester

Mer i ämnet