Därför rensar Ukraina bort ryska namn och statyer

Uppdaterad
Publicerad

I Ukraina har myndigheterna börjat byta namn på gator med ryska namn. Även monument på ryska kulturpersonligheter har blivit nermonterade. Enligt Julia Malitska, historiker vid Södertörns högskola är “avrussifieringen” ett sätt att stärka den ukrainska identiteten.    

Dostojevskij-gatan i Kiev och Pusjkin-bysten i Dnipro, är ett minne blott. Ukrainska myndigheter har nämligen börjat döpa om ryska gator och gett dem ukrainska namn. Och exemplen är många fler.

Enligt Julia Malitska finns ytterligare ett hundratal namnbyten och nedmonteringar av monument med relation till det sovjetiska eller ryska förflutna.    

– Detta sker symboliskt, men på olika nivåer. Av initiativtagarna ses det som ett sätt att befria Ukraina från den ryska och sovjetiska imperialismen och dominansen. Sen kan man fråga sig hur imperialistisk Pusjkin var till exempel, men det är en annan diskussion.

Vill rensa landet från rysk kultur

Denna namnbyteprocess ses enligt Julia Malitska, historiker med inriktning mot ryska imperiets, Sovjetunionens och Ukrainas historia vid Södertörns högskola, som ett sätt att stärka den ukrainska identiteten, språket och kulturen. Men även för att bevara och synliggöra det ukrainska kulturarvet.    

– Man gör detta för att rensa Ukraina på rysk kultur och dominans. Myndigheterna anser att detta stärker den nationella identiteten för framtida generationer. Det handlar mycket om vilka berättelser man vill låta människor förknippa med platserna. 

Började redan 2014

Julia Malitska menar att namnbyten på offentliga platser är ett sätt att “förebygga, rensa eller skydda” ukrainsk kultur från rysk dominans. Hon berättar att avkommuniseringen, det vill säga utrensningen av namn på kommunistfunktionärer samt sovjetiska högtider i ukrainska städer och byar, började efter Majdanrevolutionen i 2013-2014. 

– Ryska språket och kulturen hade under Sovjetunionen en privilegierad ställning. Ukrainas språk och kultur var förtryckta.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.