Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om samhället inte kan leverera ström, eller bensin eller diesel kommer det att påverka även oss”, säger Michael Österlund, tf säkerhetsdirektör. Foto: SVT

Därför slocknade SVT under elavbrottet – trots beredskapsuppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen drabbades Stockholm av ett omfattande elavbrott. Tunnelbanan stannade, Forsmark 1 och 2 fick stänga ner elproduktionen och SVT:s Morgonstudion bröts tillfälligt, trots att man ska kunna sända även vid elavbrott.

Under ett par minuter möttes Morgonstudions tittare av en ”tillfälligt avbrott”-skylt trots att SVT har ett särskilt beredskapsuppdrag. Det innebär bland annat att ”i händelse av kris eller ytterst krig ska SVT kunna fortsätta sända och alla ska kunna nås av Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)”.

Enligt Michael Österlund, tf säkerhets- och beredskapsdirektör på SVT, berodde felet på att ljudet försvann eftersom ett antal mikrofoner var kopplade till fel eluttag, men att SVT har beredskap för krislägen.

”Vi har reservkraft”

– Vi har väl genomarbetade planer för att säkerställa tv-sändningar även när strömmen går. Vi har reservkraft och reservplatser att gå till om så behövs. Vi är samtidigt ödmjuka för de utmaningar som finns. Om samhället inte kan leverera ström, bensin eller diesel kommer det att påverka även oss, säger han.

Orsaken till strömavbrottet ska vara ett underhållsarbete som gick fel hos Svenska kraftnät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.