Därför stoppar Ron DeSantis Disneys självstyre i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Floridas guvernör Ron DeSantis har skrivit under ett lagförslag som ger staten kontroll över området kring Walt Disney Park. Det sker efter Disneys kritik mot den kontroversiella ”säg inte gay”- lagen.

Disney har sedan 1967 med hög grad av autonomi styrt över området kring nöjesparken i Florida. Området som kallas Reedy Creek Improvement District omfattar fyra Disney-nöjesparker, två vattenparker och vägar. Det har fungerat som en självständig kommunal enhet som tillhandahåller traditionellt allmännyttiga tjänster som till exempel brandkår, sophantering och vägunderhåll.

– De har fått stora fördelar. Skattebefrielser mer eller mindre mot att man har tagit över en del av samhällsservicen där, säger Stefan Åsberg, utrikesreporter på SVT.

”Florida är den nya sheriffen i stan”

Men nu är eran av självstyre för Disney över.

– Disney förlorar sin självstyrande status. Delstaten Florida är den nya sheriffen i stan, sade den republikanske guvernören Ron DeSantis i ett tal vid undertecknandet av avtalet.

Att DeSantis nu stoppar Disneys självstyre genom den nya lagen har tolkats som en vedergällning för att Disney kritiserade en annan lag som antogs förra året; den så kallade ”säg inte gay”-lagen.

– Det är en kontroversiell lag där man vill förbjuda utbildning om könstillhörighet, könsidentitet och sexuell läggning för barn under nio år. Den innebär att skoldistrikt kan bli stämda om föräldrar anser att deras barn har fått utbildning i den här riktningen, säger Stefan Åsberg.

Förvåning över ställningstagandet

I mars uttryckte Disneys dåvarande verkställande direktör, Bob Chapek, offentligt sin besvikelse över ”säg inte gay”-lagen.

– Många blev överraskade över att Disney, som är ett multinationellt bolag som sällan uttalar sig i politiska frågor, tog tydligt avstånd från den här lagen, säger Stefan Åsberg.

Staten Florida kommer nu att få större kontroll över området genom en styrelse bestående av fem personer som DeSantis har tillsatt. Bland styrelsemedlemmarna finns bland annat Martian Garcia som donerat över en halv miljon kronor till DeSantis Senaste kampanj och Bridget Ziegler, grundaren till den konservativa gruppen ”Moms for liberty”.

I en kommentar till CNN säger ordföranden för Walt Disney World Resort att de är redo att arbeta inom den nya ramen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.